Museum iværksætter klimarenovering til 35 millioner

Nivaagaards Malerisamling meddelte i fjor, at det takket være en stor fondsdonation er lykkedes at projektere en ambitiøs klimarenovering. Nu skydes projektet i gang.
Nivaagaards Malerisamling ligger flot placeret i det grønne. Nu skal museet have en tur med klima-penslen. Pressefoto.
Nivaagaards Malerisamling ligger flot placeret i det grønne. Nu skal museet have en tur med klima-penslen. Pressefoto.

Når arbejdet med en klimatransformation af Nivaagaards Malerisamling går i gang i nærmeste fremtid, er det en mangeårig drøm, der går i opfyldelse for museet.

Frem til juni måned renoverer man den ene halvdel af udstillingssalene, og der opføres jordvarmeanlæg og et nyt teknikhus.

Anden etape af projektet fuldføres fra juni til oktober 2021. Så snart genåbningen efter corona-nedlukningen tillader det, vil den halvdel af museet, hvor der skiftevis ikke renoveres, være åben for publikum.

Forbedringerne giver mulighed for en optimal styring af temperatur og luftfugtighed i udstillingssalene, så museet fremtidssikrer sin enestående kunstsamling bedst muligt.

Prisskilt på 35 millioner

Det er takket være generøse donationer fra fire af landets største fonde, at klimarenoveringen nu realiseres: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden, Augustinus Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har tilsammen doneret 35 millioner kroner til renoveringsprojektet.

Klimarenoveringen gennemføres med Julius Nielsen & Søn A/S som hovedentreprenør. Jeppe Blak-Lunddahl, direktør for Emcon, er bygherrerådgiver, mens opgaven som totelrådgiver er gået til Bertelsen & Schewing.

Masser af opgaver

Renoveringen er i sin helhed båret af bæredygtige løsninger i form af nye ovenlysvinduer, der forbedrer bygningsskallens egenskaber, LED-belysning, effektive ventilationskanaler og et jordvarmeanlæg, der supplerer energiforsyningen.

Det er banebrydende, at der i en eksisterende museumsbygning omlægges energiforsyning fra fossilt brændstof til bæredygtig jordvarme, der både kan varme og køle luften i udstillingssalene.

De nye tekniske installationer samles i et nyt teknikhus i forlængelse af museets søjlesal mod nord. Tilbygningen afgiver ekstra kvadratmeter på museet til en udvidet garderobe, tiltrængt depotplads og et nyt kontor.

Nivaagaards Malerisamling blev skabt af godsejeren og politikeren Johannes Hage. Den nuværende museumsbygning er opført i flere etaper i 1903, 1988 og 1992. Siden 2016 har museet arbejdet med forberedelserne til det klimarenoveringsprojekt, der nu realiseres.

Relateret indhold