MT Højgaard skal bygge røntgenklinik

Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital bliver opgraderet med i alt 750 nye kvadratmeter, der skal rumme en ny modtagelse og en midlertidig røntgenklinik med det astronomiske tilnavn MARS.
Bygning 7 (midt i billedet) huser blandt andet Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Bygningen bliver snart udvidet med en midlertidig tilbygning, der skal rumme en røntgenklinik og en ny indgang for akutte patienter. Akuthus-byggegrunden ses nord for bygningen. Foto: Dragør Luftfoto
Bygning 7 (midt i billedet) huser blandt andet Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Bygningen bliver snart udvidet med en midlertidig tilbygning, der skal rumme en røntgenklinik og en ny indgang for akutte patienter. Akuthus-byggegrunden ses nord for bygningen. Foto: Dragør Luftfoto

MARS

  • MARS står for Midlertidig Akut- og Røntgen-Satellit, og er en tilbygning og udvidelse af Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital.
  • Den midlertidige røntgen-satellit skal gøre det nemmere for akutte patienter at blive scannet eller røntgenfotograferet, mens Nyt Hospital Bispebjerg bliver bygget.
  • MARS bliver bygget fra efteråret 2018 og forventes at stå klar til patienter i foråret 2019.
  • M.T. Højgaard var netop vundet totalentreprisen, og Forta Medical skal levere modulerne til byggeriet.
  • Udbuddet rummer en option på yderligere 200 kvadratmeter til kontorfaciliteter.
  • Akuthuset i Nyt Hospital Bispebjerg er delt op i to overordnede byggefaser: Nordblokken og Sydblokken.
  • Nordblokken skal bygges fra 2018-2020, og rummer de fleste af de “tunge funktioner” i hospitalet, såsom røntgen og operationsrum.
  • Sydblokken er anden del af byggeriet af Akuthuset og omfatter alle sengetårne, ambulatorier med behandlingsrum, kontorer og hjælpefaciliteter.
  • Det samlede Akuthus forventes at kunne modtage patienter i 2023.
  • Region Hovedstadens Center for Ejendomme bygger Nyt Hospital Bispebjerg, der er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner.
  • Region Hovedstaden investerer de kommende år 20 mia. kr. i hospitalsbyggerier, heraf kommer 9 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.

Satellitter og planeter er normalt ikke noget, man forbinder med en tur på hospitalet. Men på Bispebjerg Hospital kan patienterne snart komme en tur til MARS (Midlertidig Akut- og Røntgen-Satellit), hvis de besøger akutmodtagelsen.

Som en del af byggeriet af det nye hospital på Bispebjerg opføres en midlertidig bygning i forbindelse med Akutmodtagelsen. Den skal sikre, at akutte patienter fremover nemmere kan få foretaget røntgenundersøgelser og dermed hurtigere stillet en diagnose. Totalentreprisen er netop blevet tildelt M.T. Højgaard, og byggeriet går i gang i løbet af efteråret 2018.

Det skriver Nyt Bispebjerg Hospital i en pressemeddelelse.

Bygges i faser

Det nye akuthus på Bispebjerg bliver bygget i flere faser. På grund af den begrænsede plads på hospitalsgrunden er det nødvendigt skiftevis at rive ned og bygge nyt for at få plads til Nyt Hospital Bispebjerg.

En af de bygninger, der først skal rives ned, er nordenden af bygning 7, der i dag huser operationsgang og røntgenafdelingen. Disse funktioner skal som de første flyttes ind i Nordblokken, som er den første del af akuthuset, der bliver bygget. Nordblokken kan allerede tages i brug i 2021.

Den nye Akutmodtagelse i akuthuset er dog først klar til at modtage patienter omkring 2023, så i den mellemliggende periode kan man få scannet hovedet eller røntgenfotograferet benet i den nye MARS – frem for at skulle sendes 500 meter gennem en tunnel til den store nye røntgenafdeling. Det nedsætter ventetiden for patienterne og gavner samarbejdet på tværs af afdelingerne.

-Noget af det, der gør vores byggeri udfordrende, er at vi bygger på et hospital i fuld drift. Igangsættelsen af MARS betyder, at vi kan aflaste sygehusdriften ved at flytte patienterne om på den anden side af bygningen. På den måde skaber vi ro omkring patienternes oplevelse af besøget på hospitalet, siger byggechef Michael Southcott fra Nyt Hospital Bispebjerg.

Relateret indhold