Modtager 113 bud, der kan sænke klimaaftrykket på nybyggeri

Villum Fonden har sammen med Realdania afsat 60 mio. kroner til en fælles indsats, som skal anvise en mere bæredygtig vej til boligbyggeri. Arkitekter og producenter har nu budt ind med løsninger.
Villum Fonden og Realdanias initiativ 'Boligbyggeri - fra 4 til 1 planet' henviser til, at vi bor på én planet og ikke fire, og at vi derfor skal stoppe overforbruget. Foto: Heine Pedersen.
Villum Fonden og Realdanias initiativ 'Boligbyggeri - fra 4 til 1 planet' henviser til, at vi bor på én planet og ikke fire, og at vi derfor skal stoppe overforbruget. Foto: Heine Pedersen.

‘Boligbyggeri – fra 4 til 1 planet’ hedder initiativet med henvisning til, at vi bor på én planet og ikke fire, og at vi derfor skal stoppe overforbruget.

Første deadline for at indsende bud på mere bæredygtige løsninger er nu nået, og 113 bud er modtaget fra arkitekter og producenter på materialer, metoder og visioner for ny arkitektur, der respekterer de planetære grænser og sænker klimaaftrykket på nybyggede boliger markant.

– Vi har været spændte på at se, hvor mange der stod klar til at springe op på den brændende platform, og vi er glade og taknemmelige for det store engagement, siger projektchef Michael K. Rasmussen, Villum Fonden, og fortæller, at de nu skal have overblik og i gang med at vurdere de mange ansøgninger:

– Herefter er det videre forløb med at udvælge de endelige løsninger og projekter lagt i hænderne på en jury, der mødes i august, siger han.

Kræver visioner, mod og vilje

De 113 bud omfatter løsninger via nye materialer og miljørigtige metoder samt en invitation målrettet unge arkitekter, der vil byde ind med principper for en ny arkitektur med lavt klimaaftryk.

Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, fortæller, at målet for alle igangværende initiativer vil være at vise produkter og designforslag i 1:1 – som eksempelbyggerier, der skal opføres sammen med klimabevidste markedsaktører:

– Det vil sige investorer og udviklere, almene boligselskaber og entreprenører, som vil satse på at udvikle og opføre fremtidens bæredygtige bolig med et klimaaftryk, der er 75 % lavere end dagens byggeri, siger han og forventer, at invitationen til at byde ind med konkrete boligbyggerier udsendes i september:

– Det kommer til at kræve både visioner, mod og vilje at realisere målsætningen i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Det vil kræve vidensdeling, samarbejde og nytænkning, og vi vil gøre vores bedste for at skabe de bedste rammer for alle, der har lyst til at være med, tilføjer Michael K. Rasmussen.

Bidrag og sammenlign med andre bæredygtige byggerier

Sidste frist for at melde ind med viden om eksisterende bæredygtige boligbyggerier i Danmark eller udlandet er den 1. juli, oplyser Stig Hessellund:

– Så kender du en bolig med et exceptionelt lavt klimaaftryk fra vugge til grav, så håber vi at få dine erfaringer med. En af fordelene ved at melde sig til Boligbyggeri fra 4 til 1 planet er muligheden for at få sat tal på boligens bæredygtighed af eksperter fra vidensinstitutioner som AAU Build. Det giver også mulighed for at sammenligne med andre bæredygtige byggerier.

Relateret indhold