Mangler arbejdskraft: Har 17 ansatte men har arbejde til 22

En stor del af landets SMV'er mangler medarbejdere og kan derfor ikke tage imod de opgaver, der kommer ind. I byggesektoren forventer hver anden lavere aktivitetsniveau, viser ny analyse.
En af de håndværksvirksomheder, der akut mangler arbejdskraft, er virksomheden Murermester Søren Hoff i Hørsholm, der pt. mangler fem murersvende. Foto: Getty Images
En af de håndværksvirksomheder, der akut mangler arbejdskraft, er virksomheden Murermester Søren Hoff i Hørsholm, der pt. mangler fem murersvende. Foto: Getty Images

Om undersøgelsen

  • – Administrerende direktører og økonomidirektører/chefer i 356 virksomheder med 10-49 fuldtidsansatte er blevet interviewet pr. telefon i uge 2-3 i 2022.
  • – Halvdelen (55 %) af respondenterne har angivet, at de er ejerledere.
  • – 86 af de 356 virksomheder er i bygge- og anlægsbranchen.
  • – Analysevirksomheden MarketMinds har gennemført analysen for Købstædernes Forsikring.

Den aktuelle mangel på arbejdskraft fylder i mange virksomheder lige nu – også i landets mindre virksomheder. Syv ud af ti (70 %) virksomhedsledere i de mindre virksomheder er bekymrede for mangel på arbejdskraft, og hver anden (51%) svarer, at de i høj grad eller i nogen grad vil mangle arbejdskraft i nær fremtid.

Det kan få konsekvenser for væksten, for i alt 40 % af virksomhederne forventer, at manglen på arbejdskraft i høj grad eller i nogen grad vil bremse deres aktivitetsniveau. Det viser tal fra Købstædernes Forsikrings årlige erhvervsundersøgelse blandt 356 virksomheder med 10-49 ansatte i hele landet.

– Tallene vidner om en ret alvorlig udfordring for de små og mindre virksomheder. Først skulle de kæmpe sig igennem pandemien, og nu skal de kæmpe med at få nok gode hænder og hoveder til at fastholde den vækstkurve, de står overfor. Det er problematisk for den enkelte virksomhed og for dansk økonomi som helhed, siger Anders Hestbech, der er administrerende direktør i Købstædernes Forsikring.

Det er især virksomheder i bygge- og anlægssektoren (de tæller 86 ud af i alt 356 virksomheder), der udviser bekymring. Blandt dem udtrykker 77 % bekymring for mangel på kvalificeret arbejdskraft, og 52 % svarer, at de i nogen eller høj grad forventer, at deres aktivitetsniveau vil blive påvirket negativt grundet den aktuelle mangel på arbejdskraft.

Begge tal er altså højere end gennemsnittet på tværs af brancher.

Murermester er fem mand nede

En virksomhed, der virkelig mærker presset, er Murermester Søren Hoff, der holder til i Hørsholm, men udfører opgaver – ofte store entrepriser – i store dele af Sjælland. Familievirksomhed har i dag 17 ansatte, men har reelt arbejde til 22 mand, fortæller Christian Hoff, der står for bl.a. alt det administrative, herunder rekruttering af nye kolleger.

Med fem mand nede er virksomheden, der har eksisteret i 35 år, lige nu rekordpresset, fordi der kommer flere opgaver ind, end medarbejderne kan nå at løse, lyder det fra Christian Hoff.

Generelt viser undersøgelsen, at der er lidt større bekymring for arbejdskraftmangel i Midtjylland og Sjælland (ekskl. hovedstaden) end det nationale gennemsnit. Her er det hhv. 54 % og 57 % versus 46 % på nationalt plan, der i høj grad eller meget høj grad er bekymret for mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Relateret indhold