Malermestre har mistro til udenlandske konkurrenter

Danske Malermestre har i en årrække fulgt udviklingen omkring brugen af udenlandske håndværkere og malervirksomheder i Danmark.
Selv om der er mistro til udenlandske konkurrenter, er det kun mellem nul og tyve procent af medlemmerne, som oplever, at offentlige opgaver jævnligt går til udenlandske konkurrenter. Foto: Colourbox.
Selv om der er mistro til udenlandske konkurrenter, er det kun mellem nul og tyve procent af medlemmerne, som oplever, at offentlige opgaver jævnligt går til udenlandske konkurrenter. Foto: Colourbox.

I en helt ny analyse har direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre taget pulsen på malermestrenes holdninger til ikke bare anvendelsen af udenlandske malervirksomheder i eksempelvis kommunerne, men også holdningen til kommunernes brug af arbejds- og sociale klausuler.

– Det mest overraskende ved den seneste analyse er en næsten 100 procent opbakning til både arbejds- og sociale klausuler. Det er virkelig markant. Ellers er det i øvrigt kun mellem nul og tyve procent af medlemmerne, som oplever, at offentlige opgaver jævnligt går til udenlandske konkurrenter. Der havde jeg forventet et højere tal, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Bemærkelsesværdigt

Til gengæld er der en stor del af malermestrene, der ikke mener, at de udenlandske konkurrenter arbejder efter danske løn- og arbejdsmiljøforhold:

– Det er bemærkelsesværdigt. Som udgangspunkt må man som byggevirksomhed kunne forvente, at virksomheder, der arbejder for staten eller kommunerne, overholder danske overenskomster. Det er ikke så underligt, at vores medlemmer er tilhængere af klausulerne. De ønsker jo at kunne konkurrere på lige vilkår. I det omfang, at udenlandske virksomheder ikke overholder danske krav til løn, arbejdsmiljø eller måske skattebetaling, skaber det ulige konkurrence for vore virksomheder, siger Ole Draborg, der i øvrigt slår fast, at Danske Malermestre ikke er tilhænger af det kædeansvar, som dele af fagbevægelsen og den politiske venstrefløj ønsker at indføre.

Relateret indhold