Malermestre: Bedre styring af byggepladser og øget respekt fagene imellem

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag direktør Ole Draborg, Danske Malermestre.
Direktør Ole Draborg, Danske Malermestre. Foto: Nicky De Silva.
Direktør Ole Draborg, Danske Malermestre. Foto: Nicky De Silva.

Nytåret er altid tiden til refleksion over året der gik og forventningerne til det kommende år. I Danske Malermestre har vi i de senere år sat fokus på forholdene i byggeriet og samarbejdet mellem de forskellige fag.

Malerfaget kommer som bekendt tit som et af de sidste fag i byggeprocessen, og vi er derfor meget sårbare over for projektændringer og forsinkelser. Vi leverer den finish, kunderne skal leve med, hvilket stiller store krav til de vilkår, arbejdet udføres under, og her er situationen desværre ikke altid optimal. Men når det er sagt, synes vi faktisk, at vi kan konstatere, at flere og flere byggepladser styres bedre, og at der er en stigende respekt fagene i mellem. Det er en rigtig positiv udvikling, både for fagene og for bygherrerne, for en bedre styring fører i sidste ende til bedre og billigere byggeri.

Stor klimafokus

I løbet af 2019 er der også kommet et langt større fokus på klimadagsordenen og på byggeriets rolle i denne. I Danske Malermestre vil vi naturligvis yde vores bidrag til denne dagsorden, og vi har derfor nedsat et klima- og miljøudvalg, der skal se på, hvordan malerfaget kan reducere sin belastning af klimaet og det omkringliggende miljø.

Noget af det, vi arbejder med, er blandt andet, hvordan medlemmerne undgår at udlede maling til miljøet, og hvordan vi kan være med til at fremme genbrug af f.eks. spande og andre hjælpemidler.

Usikkerhed om OK-udsigterne

I det kommende år skal Danske Malermestre og resten af det organiserede, private arbejdsmarked have fornyet overenskomsterne.

En central udfordring er denne gang, at de økonomiske fremtidsudsigter er temmelig usikre, og parternes forventninger og muligheder kan derfor vise sig at være længere fra hinanden end normalt. Der har i de seneste seks-syv år været en relativt ubrudt fremgang i dansk og international økonomi, men generelt hører vi fra vores samarbejdspartnere i de andre europæiske lande, at udviklingen er ved at stagnere. Det er et billede vi kan genkende herhjemme, og det er noget, vi som arbejdsgivere bliver nødt til at være meget opmærksomme på i de kommende forhandlinger.

Ny politisk dagsorden

Den nye socialdemokratiske regering har netop leveret sin første finanslovsaftale for 2020.

Selvom vi umiddelbart i Danske Malermestre kan være tilfredse med, at boligjobordningen blev bevaret, og forslaget om at forøge den arbejdsgiverbetalte periode ved medarbejderes sygdom blev taget af bordet, så kan ingen være i tvivl om, at Danmark har fået en regering, hvor bedre vilkår for virksomhederne ikke står øverst på dagsordenen.

Eksempelvis valgte regeringen jo trods stor modstand at tredoble skatten på generationsskiftet i familieejede virksomheder. Det lover desværre ikke godt for fremtiden. Forhåbentlig vil regeringen med tiden finde sit flertal henover midten i Folketinget, så den ikke fortsat er nødt til at basere sin politik på den yderste venstrefløj.

Relateret indhold