Mærsks domicil-planer møder stor modstand: “Ubarmhjertigt højt og udansk”

Rederigiganten vil føje 26.000 m2 til sit oprindelige hovedkontor i København. Københavns Museum og Slots- og Kulturstyrelsen stiller sig dog kritiske over for planerne.
Foto: Dorte Mandrup A/S, A.P. Møller - Mærsk og KVANT-1.
Foto: Dorte Mandrup A/S, A.P. Møller - Mærsk og KVANT-1.

De seneste to år er antallet af ansatte i Mærsk i København vokset fra 2.100 til 2.700 personer, og derfor har rederikonsortiet brug for mere plads på Esplanaden, hvor man hører hjemme nu.

I 2020 købte man derfor nabogrunden, Amaliegade 44, af Energistyrelsen, og her er planen at rive de gamle lokaler ned og i stedet opføre en ny Mærsk-bygning til staben på mindst 3.100 medarbejdere.

Oversigtsgrafik: 1:1 Landskab.
Oversigtsgrafik: 1:1 Landskab.

Arkitektvirksomheden Dorte Mandrup har designet et forslag til den nye bygning, der forventes at være indflytningsklar om fire år.

Det nuværende hovedsæde er på 32.000 m2.

Et udtryk for sin egen tid

Hos flere parter har projektet dog givet panderynker.

Det skriver Berlingske/Metropol.

Blandt andet er der på den ene ende af bygningen fra 1970’erne, som efter planen skal rives ned, opsat et historisk relief, der stammer fra den oprindelig Toldbod på Nordre Toldbod fra 1733 og blev afløst af Frilagerbygningen i 1891.

Og det har fået Københavns Museum og Slots- og Kulturstyrelsen til at udtrykke sig kritisk i sagen.

Dorte Mandrup A/S, A.P. Møller - Mærsk og KVANT-1.
Dorte Mandrup A/S, A.P. Møller – Mærsk og KVANT-1.

Ifølge Berlingske/Metropol har begge afgivet høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget, og her lyder museets vurdering, at den nye bygning kan få indvirkning på kulturmiljøet. Argumentet er, at den nuværende bygning er en “markant bebyggelse, der udtrykker sin egen tid” og samtidig passer ind i den historiske kontekst.

Derudover lyder det, at “det er således tankevækkende, at et byggeri der indtil for nylig blev anset som god arkitektur og bevaringsværdigt nu står til nedrivning”.

– Det bliver fremmed

I nogen grad roser Slots- og Kulturstyrelsen det nye byggeri, men udtrykker usikkerhed om, hvordan bygningens udtryk vil blive:

Eksisterende bygning. A.P. Møller - Mærsk og KVANT-1.
Eksisterende bygning. A.P. Møller – Mærsk og KVANT-1.

– Projektet er ubarmhjertigt højt og udansk i sin kompakthed. Facaderne smelter huset sammen til ét stort hus. Det bliver fremmed, lyder det.

Mærsk: Giver tilbage til byen – med ny plads ved havnefronten

Forud for valg af byggeprojekt har Mærsk afholdt en runde, hvor syv hold bestående af entreprenører og arkitektfirmaer blev inviteret til at udarbejde forslag til nybygningen. Valget faldt på Arpe & Kjeldsholm og Dorte Mandrups tegnestue.

– Vi har siden projektets start haft et ønske om, at et byggeri som dette med en central placering i det indre København skal give noget tilbage til byen. Etableringen af en ny bygning er en oplagt mulighed for at gentænke området og skabe et nyt byrum til glæde for de mange københavnere og turister, som hver dag færdes på havnefronten ved Toldboden, siger Caroline Pontoppidan.

Mærsk foreslår her etableringen af en helt ny offentlig tilgængelig plads samt en grøn passage, der forbinder Amaliegade og havnefronten.

Det samlede projekt med bygning og byrum forventes afsluttet ved udgangen af 2026, hvis det får de nødvendige godkendelser i kommunen.

I går inviterede Indre By Lokaludvalg sammen med Maersk offentligheden til orienteringsmøde om planerne for Maersks nye hovedkvarter i Amaliegade 44.

I næste uge behandler Teknik- og Miljøudvalget sagen politisk.

Relateret indhold