Logistikcenter, Taulov Dry Port
- Bygherre: Taulov Dry Port, DMTC
- Bygherrerådgiver: Cowi
- Lejer: A.P. Møller – Mærsk A/S
- Skitseprojekt: AK 83 Arkitekter
- Omfang: 1 bygning, 3 etager, 40.000 m2
- Budget, estimeret: 250 mio. kr.
- Forventes færdigt: Maj 2024
- Bæredygtighed: Breeam
- Kilde: Byggefakta
A.P. Møller-Mærsk sætter nu gang i byggeriet af koncernens første lavemissions-lager i Taulov Dry Port. Det klimaneutrale lager opføres efter den europæiske Breeam Excellent standard, hvor lageret bliver et nulemissions-lager i driftsfasen i overensstemmelse med koncernens ambitiøse klimamål for dekarbonisering af driften i 2040.
I udviklingen af det klimaneutrale lager indgår nye standarder og teknologier, som betyder, at byggeriet og tilhørende driftsløsninger lever op til standarden for bæredygtigt byggeri. Det er f.eks. solceller på de store tagflader, der forsyner bygningen med grøn strøm og samtidig leverer overskudsstrøm til forsyning af nærområdet.
Læs også: Taulov Dry Port har allerede gang i store solcelleanlæg og lagerbygninger med Noxout-tagpap, der neutraliserer det skadelige kvælstof i luften.
Udover de direkte driftsrelaterede nulemissions-løsninger som grøn strøm bliver områdets infrastruktur også indrettet til elektrificering af lastbiler, driftsbiler, private biler, scootere mm. til gavn for en bæredygtig fremtid.
Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, der ejer både jorden og logistikejendommen i et joint-venture partnerskab med det kommunaltejet aktieselskab ADP A/S, siger:
– Det værdifulde partnerskab viser endnu engang, at vi i Danmark går forrest inden for grøn omstilling, og at klima og logistik kan gå hånd-i-hånd. Som Danmarks største ejendomsinvestor har vi sat et ambitiøst mål om at skære 33 % af udledningerne fra vores danske portefølje inden 2025, og det bliver Mærsk nu en afgørende del af for at skabe langsigtede og bæredygtige afkast til vores 1,4 mio. danske pensionskunder.
Kommende brintstation
Mærsk’ nulemissions-lager opføres efter Mærsk’ specifikationer og design, men finansieres af joint-venture-partnerskabet. Der er indgået en 12-årig lejeaftale med mulighed for udvidelse og forlængelse.
Aftalen med A.P. Møller – Mærsk er en meget stor milepæl i udviklingen af Taulov Dry Port, lyder det fra partnerskabet bag:
– Infrastrukturen i området med Fredericia Havn, motorvejsnettet og jernbanenettet gør området til et europæisk multimodalt og grønt transportknudepunkt. Nye bæredygtige løsninger med grøn strøm til vores lagerbyggerier og en kommende brintstation vil være et afgørende asset til forbedringer af klimaaftrykket hos både Mærsks og vores kunder, siger Rune D. Rasmussen, CEO i ADP A/S.
Langvarige lagerløsninger
De to joint-venture partnere har siden 2017 realiseret deres mål om at udvikle innovative og bæredygtige lager- og logistikejendomme i et førende transportknudepunkt. Transportcenterets grønne løsninger vil understøtte den grønne omstilling af transport- og logistiksektoren, hvilket tiltaler Birna Odefors, der er Area Managing Director, Nordics, i A.P. Møller – Mærsk:
– Tendensen i markedet og hos vores kunder er, at de i stigende grad efterspørger logistikløsninger, der kan sikre lagerkapacitet, omkostningssikkerhed, synlig placering, fleksibilitet og hurtig adgang til markedet samt nedbringelse af klimaaftrykket. Dette betyder også, at mange af vores kunder efterspørger et partnerskab, der kan tilføre langvarige og bæredygtige distributions- og lagerløsninger, og ikke kun løsninger, der løser det kortsigtede behov for sikre forsyningskæder som følge af f.eks. COVID-19, siger Birna Odefors.
Bygningen forventes at kunne tages i brug i 2024.