Fokus på bæredygtigt byggeri er ikke overraskende i højsæde på Building Green, der er i fuld gang i Forum i København i disse dage.
Det fokus er hos byggemarkedet Havnens Hænder udvidet til biobaserede byggematerialer som hamp, ler, kork, græs og plantefibre, og der er stor interesse for det. Både hos Carl Ras, som lægger butikskvadratmeter til produkterne, men også hos de unge fra de tekniske skoler og arkitektskolerne.
– Det er især pigerne og kvinder, der viser interesse for vores produkter. Jeg ved ikke, om mændene er mere til traditionelt byggeri, men kvinderne – de rykker altså. Og så er de store spillere på markedet desværre ret svære at danse med, sagde Magnus Henriques, co-founder og adm. direktør i det biobaserede byggemarked Havnens Hænder, da han stod på Green Discussions-scenen lige over middag på messens første dag.
Kæmpe potentiale bliver ikke udnyttet
Her viste det sig, at det – selvom viljen er der – ikke er så enkelt som det lyder at sælge og bygge med de biobaserede byggematerialer.
For også tømrermester Lennart Brouer fra Tømrerfirmaet Thorkil Brouer var på scenen, og også han har problemer med at sælge de stadig alternative byggematerialer.
– Der er et kæmpe potentiale i Hr. og Fru Danmark, men 75 % af dem tænker stadig i pris, hvis de f.eks. skal bygge til. Og kan de kun få 20 m2, fordi biomaterialerne er dyrere, vælger de hellere at få 25 m2 med konventionelle byggematerialer. Så bliver der plads til hele familien, som han sagde.
Et af hans største problemer i forhold til at sælge ideen om biobaserede byggematerialer er, at de oftest ikke har en EPD eller at de ikke er omfattet af en garanti. Hvis han fortæller kunderne, at det bliver for egen risiko at bygge med biobaserede byggematerialer – også selvom materialerne har været benyttet i årtier i bl.a. Belgien og Frankrig – springer de ofte fra.
– Vi har brug for, at der ligger et garantisystem bagved, der vil tage garantien. Ellers vil de fleste almindelige boligejere ikke bygge bæredygtigt nok.
Kan ikke få klare svar
Også selvbygger Christian Raunkjaer, der har bygget et helt hus med materialer fra Havnens Hænder, har oplevet, at det har været svært at finde svar på, hvilke regler der er for de biomaterialer, han har brugt til at bygge sit nye hus.
– Det er ikke kun håndværkerne, der bliver utrygge. Vi som bygherrer bliver også utrygge, når vi ikke kan få klare svar, når vi bruger alternative byggematerialer – uanset hvor gode vi ved, de er.
Læs mere under billedet…
Vi bliver ved
Under spørgerunden, hvor der blev stillet flere fremadskuende spørgsmål, skulle paneldeltagerne svare på, hvad de synes, de største barrierer er i forhold til at bygge med biomaterialer.
Her lød svarene:
– Garantier på de bæredygtige byggematerialer.
– Lovgivningen halter.
– Det er for dyrt og besværligt at få lavet en EPD.
Undervejs rejste en repræsentant for et mindre byggefirma samme problematikker:
– Byggeskadeforsikringen vil ikke godkende nogle af de alternative materialer, som vi gerne vil benytte, og vi har som mindre byggefirma ikke råd til at teste materialerne, hver gang, vi gerne vil bruge et nyt. Så hvad gør vi?, spurgte hun henvendt til Magnus Henriques fra Havnens Hænder.
– Vi bliver ved, var hans svar.