Løkke presses på håndværkerfradraget

Lars Løkke Rasmussen står fast på, at boligjobordningen skal genindføres, men kritikken af ordningen tager til fra flere sider.
Lars Løkke Rasmussen kritiseres nu fra flere sider for at fastholde løftet om at genindføre håndværkerfradraget, hvis han sidder som statsminister efter næste folketingsvalg. Foto: Steen Brogaard.
Lars Løkke Rasmussen kritiseres nu fra flere sider for at fastholde løftet om at genindføre håndværkerfradraget, hvis han sidder som statsminister efter næste folketingsvalg. Foto: Steen Brogaard.

Lars Løkke Rasmussen har garanteret, at han vil genindføre håndværkerfradraget, hvis han sidder bag skrivebordet i Statsministeriet efter et kommende folketingsvalg. Regeringen afskaffede ved årsskiftet ordningen, som den mener er for dyr i forhold til udbyttet og kort efter kom en genindførelse på Venstre-formandens valgprogram. Siden er kritikken faldet drypvis, og nu melder nye skeptikere sig i koret. Det skriver DR.

Flere bankøkonomer og den liberale tænketank Cepos taler nu imod boligjobordningen med henvisning til, at den kan være med til at være med til at overstimulere byggebranchen, som lige nu oplever stor fremgang. Desuden anser Cepos ordningen for at være statsstøtte.

Mange små håndværkerfirmaer rundt omkring i landet har ikke noget at lave, og selvom der har været en fremgang, så er der stadig 30.000 færre i branchen, end før krisen ramte os.

Lars Løkke Rasmussen Formand i Venstre

I Sydbank advarer økonom Peter Bojsen Jakobsen om, at en genindførelse af håndværkerfradraget kan skabe stor efterspørgsel på håndværkere, hvilket vil få lønningerne til at stige. Og det vil igen forringe dansk konkurrenceevne. Cepos beskriver ordningen som statsstøtte til boligforbrug, og det går ud over forbruget i detailhandlen og på fx restauranter.

Hjælper små håndværkere

Lars Løkke Rasmussen står imidlertid fast og anfører, at der væksten til trods stadig er mange små håndværkere, der har brug for hjælp, og derfor affejer han de nye synspunkter.

– Jeg siger til dem, at de tager fejl. Hvis man graver lidt ned i statistikken, så kan man se, at de håndværksvirksomheder, der har fremgang, det er de store med over 50 ansatte. Mange små håndværkerfirmaer rundt omkring i landet har ikke noget at lave, og selvom der har været en fremgang, så er der stadig 30.000 færre i branchen, end før krisen ramte os, siger Lars Løkke Rasmussen, som samtidig slår fast, at ordningen også vil hjælpe med at begrænse mængden af sort arbejde i håndværkerbranchen.

Danskernes brug af ordningen har genereret 1,6 milliarder kroner mindre, end det blev skønnet for 2013. Det svarer til 65 procent mindre end ventet. Skatteministeriet vurderede i august, at boligjobordningen ville øge beskæftigelsen med mindre end 1.000 personer.

Relateret indhold