Lokalplan vedtaget for ny bydel i Billund

I samarbejde med Billund Kommune arbejder Kirk Kristiansen-familiens private investeringsselskab, Kirkbi, på at udvikle en tidligere travbane til et område med boliger, daginstitution, mindre værksteder, grønne byrum og en stor naturpark.
Med et stigende antal tilflyttere til Billund arbejder kommunen med byfortætning. Visualiseringer: Kirkbi.
Med et stigende antal tilflyttere til Billund arbejder kommunen med byfortætning. Visualiseringer: Kirkbi.

Lokalplanen for en helt ny bydel i Billund, Travbyen, er endeligt vedtaget af kommunalbestyrelsen. Bydelen forventes at kunne tiltrække flere borgere til kommunen og tilbyde en ny bykarakter sammenlignet med Billunds andre boligområder.

Der bliver tale om en blandet bydel med ca. 500 boliger, plads til kreative erhverv, sport og bevægelse, daginstitution og et fælleshus, hvor beboerne kan mødes og dyrke fællesskabet.

Læs også: eurodan-huse ser hul i markedet – erfaren husbygger skal opføre rækkehuse

– Travbyen er en vigtig byggesten i realiseringen af Billund Byvision, hvor Børnenes Hovedstad får endnu et markant element ved virkeliggørelsen af den nye bydel, siger borgmester Stephanie Storbank.

Tæt med naturen

Boligerne i Travbyen bliver samlet i klynger omkring lokalgaden og opbygges som karrébebyggelse, der organiseres omkring semiprivate, grønne gårdrum.

Der bliver med Travbyen skabt en blandet og mangfoldig bydel med et varieret udbud af boliger f.eks. byvillaer, rækkehuse, etageboliger og studieboliger.
Der bliver med Travbyen skabt en blandet og mangfoldig bydel med et varieret udbud af boliger f.eks. byvillaer, rækkehuse, etageboliger og studieboliger.

– Midt i den nye bydel bliver der skabt et grønt rekreativt naturområde – kaldet ‘Det Grønne Hjerte’ – med stor fokus på biodiversitet og regnvandshåndtering for et større område, fortæller Simon Nicolajsen Jørgensen, formand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget i Billund Kommune.

– Det Grønne Hjerte skal binde Travbyen sammen med resten af Billund ved at flette det grønne område i Travbyen sammen med Skulpturstien, engen og skoven. Beboerne får således mulighed for en hverdag i tæt kontakt med naturen, tilføjer han.

Læs også: Sønderborg finder plads til 200 nye studieboliger

Kirkbi planlægger desuden at indrette Travbyens gader på de lette trafikanters præmisser, ligesom parkering bliver indrettet i lokalplanområdets periferi, så boliggaderne så vidt muligt bliver bilfri.

Før anlægsarbejdet starter i foråret, er der udarbejdet en Miljøkonsekvensrapport, ligesom et udkast til en §25 tilladelse (VVM-tilladelse) er sendt i otte ugers offentlig høring frem til d. 7. februar 2024, hvorefter den behandles endeligt af kommunalbestyrelsen den 12. marts 2024.

Relateret indhold