Der bliver vasket og sprittet hænder, brugt mundbind og holdt afstand hos materialeproducenten Troldtekt. Men derudover har det været svært at se på virksomhedens produktionslinje, at verden er ramt af en global pandemi. Det oplyser Troldtekt i en pressemeddelelse.
– Vi har siden marts produceret vores akustikplader ved fuld kapacitet, som vi gjorde det før corona. Vores råvarer er træ fra jyske skove og cement fra Aalborg Portland, og de er blevet leveret med samme frekvens som inden corona, siger administrerende direktør for Troldtekt Peer Leth.
Made in Denmark
Virksomheden har ikke haft et særligt pandemi-beredskab, men brugen af lokale råvarer har stillet Troldtekt godt under krisen:
– Hele vores strategi er bundet op på at producere lokalt og dokumenteret bæredygtigt. Vi får vores rødgran fra certificerede skove i Jylland, og det længste væk, vi henter vores råvarer, er Aalborg Portland. Derfor har vi ikke haft nogen problemer med at få vores leverancer og holde fuld damp på produktionen, siger Peer Leth og tilføjer generelt om corona-krisen:
– Politikernes resolutte indgriben har betydet, at byggebranchen generelt har klaret sig fornuftigt gennem corona-krisen indtil videre. Her har det helt sikkert haft betydning, at det kommunale anlægsloft blev suspenderet, og i de kommende år vil vi formentlig også kunne mærke de fremrykkede midler til renovering af almene boliger.
Værdikæder er blevet en vigtigere prioritet
Da brancheorganisationen DI Byg i april 2020 spurgte sine medlemmer, hvordan corona-krisen påvirkede dem, var der ængstelse at spore. For eksempel svarede 42 procent af de adspurgte medlemsvirksomheder, at de i nogen, stor eller meget stor grad havde oplevet problemer med at modtage underleverancer som følge af corona-virus. Derimod sagde blot 27 procent af virksomhederne, at de slet ikke havde oplevet problemer.
– Alle virksomheder har brug for at kunne få komponenter frem til tiden. Under corona-krisen har byggeriet især været udfordret af, at fragten over landegrænserne i perioder har haft vanskeligt ved at passere. Og visse steder som Frankrig, England og flere sydeuropæiske lande har hele byggesektoren været lukket ned. Det har også presset de danske virksomheder i byggesektoren, der har leverandører i disse lande, siger branchedirektør i DI Byg Elly Kjems Hove.
Den sårbare forsyningssikkerhed var muligvis forklaringen på, at DI Bygs rundspørge i april også viste, at optimering af virksomhedens værdikæder var den næstvigtigste prioritet efter at nedbringe virksomhedens omkostninger.
– Når en virksomhed pludselig ikke kan få de komponenter, man har regnet med, betyder det jo i første omgang, at man ikke kan levere de ordrer, man har lovet sine kunder. Eller man kan ikke opretholde sin produktion og må tage afsked med medarbejdere. Og man risikerer jo ikke kun at tabe ordrerne, men også kunderne, der vil forsøge at finde en anden leverandør, siger Elly Kjems Hove.
Corona har lært virksomheder at overveje alternativer
Ifølge Elly Kjems Hove har corona-krisen fået virksomheder i byggeriet til at gå deres forsyningskæder efter i sømmene. Først og fremmest for at overveje, om man har alternativer leverandører til vigtige komponenter, men også for at prioritere digital tracking af leverancerne, så man hele tiden kan følge med.
– Det er godt for en virksomhed som Troldtekt, at de kan få alle råvarerne i Danmark. Den mulighed er det langt fra alle, der har, siger hun og tilføjer, at corona-krisen har fået virksomheder til at opbygge lidt større lagerbeholdninger, så produktionen kan opretholdes, selvom der måtte komme kortvarige nedlukninger.
I Troldhede glæder direktør Peer Leth sig over en afgørende beslutning i 2017, hvor produktionen i den lille vestjyske by blev fordoblet med en ny fabrikslinje til 180 millioner kroner.
– Vi kunne godt have flyttet en del af produktionen til udlandet, hvor lønomkostningerne er lavere. Men det var kun en meget kort overvejelse, fordi virksomheden er så lokalt forankret. Samtidig ser vi store fordele ved at have fabrik og leverandører af råvarer samlet inden for kort afstand. Den beslutning er vi kun blevet yderligere bekræftet i under corona-krisen, hvor vores lokale setup har vist sig meget robust og betydet en høj forsyningssikkerhed, siger Peer Leth.