“Liste Å” sætter grøn dagsorden for byggeriet

Arbejdsgivere finder gode takter i de alternative forslag.
Ordfører for grøn omstilling Christian Poll og resten af Alternativet har planer for et mere bæredygtigt byggeri.  Foto: Alternativet.
Ordfører for grøn omstilling Christian Poll og resten af Alternativet har planer for et mere bæredygtigt byggeri. Foto: Alternativet.

Bygningspas, mere byggeri i træ og meget andet.

Alternativets ordfører for grøn omstilling Christian Poll har mange bud på, hvordan en ny politik for byggebranchen kommer til at se ud, hvis partiet med det grønne Å på valgplakaten får magt, som de har agt.

Alternativet lancerer her flere ganske interessante ideer, som man skal tale videre om.

Torben Liborius{break}Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

– Først og fremmest skal vi bygge mere bæredygtigt. Vi kunne godt tænke os, at vi kommer videre med bygningsreglementet, som er strammet godt i forhold til energikrav, men som mangler på materialesiden. Det kunne være rigtig interessant at få mere byggeri i træ og mindre i cement. Klimaaftrykket er mindre med træ i konstruktionen, siger Christian Poll og nævner desuden bygningspas, som et andet godt tiltag.

– Det er vigtigt, at vi kan se, hvilke materialer vores boliger og arbejdspladser består af. Ikke mindst, når de skal genanvendes, siger han.

Fokus på energi

Ordføreren vil gerne uddybe de bud, som Alternativet lancerede tidligere onsdag, som indeholder blandt andet en gradvis indfasning af højere boligskat over de næste ti år, hvor statens samlede merindtægt i forhold til det gamle boligbeskatningssystem akkumulerer til 9 milliarder kroner over fire år.

– Vi ønsker at afsættelse flere midler til at løfte og renovere bygninger og boliger, siger han, og understreger, at man også drømmer om at blande energipolitik og boligpolitik sammen.

– Vi synes om AAUs anbefalinger og arbejder derfor for, at alle bygninger med mere end 500 m2 egnet tagflade får solceller, lyder det.

Hvilke virkemidler, der skal til, for at bøje byggebranchen efter deres vilje, er Alternativet dog endnu ikke på plads med.

– Der er vi ikke helt afklarede endnu, siger Christian Poll.

– Men det bliver vi.

Gode takter

Alternativet har tidligere været kritiseret for at have for mange politiske fugle på taget, siddende i træerne foruden pippende i fuglebadet i haven.

Men når det kommer til deres byggeripolitik er der tale om fornuftige fugle i hånden. Det mener Torben Liborius, der er erhvervspolitisk direktør i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

– Alternativet lancerer her flere ganske interessante ideer, som man skal tale videre om. Når det kommer til bæredygtighed, cykler de i samme retning, som vi andre, men det er altid rart at få flere med på vognen, siger han og understreger, at det samlede udspil er forfriskende. Dog har han også en anke.

– Jeg synes ikke de har ret, når det kommer til konflikten mellem træ og beton. Beton holder meget længere, og det har udviklet sig meget de senere år, så det er ikke relevant at tale om træ kontra beton uden at forholde sig til det konkrete byggeri.

– Men øget udbygning af individuel energi i bygningsmassen er det en god idé. Det sammen med bygningsloggen eller bagningspasset, som de kalder det, der hjælper til “dissasembly”, så vi kan genanvende materialerne fra tidligere byggerier, er glimrende tiltag, påpeger han.

Relateret indhold