Lempeligere krav for BedreBolig-rådgivere

BedreBolig-rådgivervirksomheder skal kunne godkendes, hvis virksomheden kan henvise til en samarbejdspartner om at levere ydelserne tilbudsindhentning og projektstyring.
Der vil være de samme krav til kvalitetsstyring og certificering som under de nugældende regler, siger Lars Chr. Lilleholt. Foto. www.gittec.dk
Der vil være de samme krav til kvalitetsstyring og certificering som under de nugældende regler, siger Lars Chr. Lilleholt. Foto. www.gittec.dk

BedreBolig-ordningen er udviklet af Energistyrelsen for at gøre det nemmere for boligejerne at renovere deres bolig på en energirigtig måde ved hjælp af en uddannet BedreBolig rådgiver.

Regeringen vil dog lempe på kravene for rådgiverne med det formål, at flere registrerer sig, selv om de ikke har erhvervet samtlige kompetencer.

Den oprindelige BedreBolig-rådgiver kan henvise til samarbejdspartnere i de tilfælde, hvor samarbejdspartneren har større ekspertise eller erfaring inden for givne område.

Lars Chr. Lilleholt Energi-, forsynings- og klimaminister

Det har fået Pia Olsen Dyhr fra SF til at bede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt redegøre for, hvordan det sikres, at kvaliteten i Bedre Bolig-ordningen ikke forringes, hvis det medfører, at flere registrerer sig, selv om de ikke har erhvervet samtlige kompetencer.

Samarbejdspartner

Ministeren forklarer, at de nye regler indebærer, at BedreBolig-rådgivervirksomheder også kan godkendes, hvis virksomheden kan henvise til en samarbejdspartner om at levere ydelserne tilbudsindhentning og projektstyring under BedreBolig-ordningen.

Det er forskelligt fra i dag, hvor rådgivervirksomheden enten selv eller ved hjælp af en underleverandør skal kunne levere alle ydelser i ordningen.

BedreBolig-ordningen er ifølge ministeren allerede i dag indrettet, så en BedreBolig-rådgivervirksomhed, der leverer tilbudsindhentning og projektstyring, godt kan tage over fra en anden BedreBolig-rådgivervirksomhed, som har leveret kortlægning af en bygnings energibesparelses- og renoveringsmuligheder.

Samme krav

– Det bør bemærkes, at en eventuel samarbejdspartner ligeledes skal være godkendt BedreBolig-rådgivervirksomhed. Der vil således være de samme krav til kvalitetsstyring og certificering som under de nugældende regler, og på den baggrund forventer jeg ikke, at muligheden for, at der kan henvises til en samarbejdspartner, vil have nogen effekt på kvaliteten i ordningen, lyder de beroligende ord fra Lars Chr. Lilleholt

Konstruktørforeningen har kritiseret de nye regler med henvisning til, at afskaffelsen af forpligtelsen til, at Bedre Boligrådgivere også skal stå for indhentelse af tilbud og byggestyring, vil føre til et brud med den oprindelige ‘one-stop-shop tanke’, og dermed at det skaber øget risiko for ansvarsforflygtigelse over for det endelige resultat.

Fordelagtigt

Men det afviser ministeren med henvisning til, at det i visse tilfælde kan være fordelagtigt for virksomheder såvel som forbrugere, at opgaverne kan blive fordelt mellem den oprindelige BedreBolig-virksomhed og en samarbejdspartner:

– For det første vil det give en større fleksibilitet i forhold til opgaveløsningen, hvilket kan gøre ordningen mere eftertragtet for virksomhederne. Samtidig vil det medføre, at den oprindelige BedreBolig-rådgiver kan henvise til samarbejdspartnere i de tilfælde, hvor samarbejdspartneren har større ekspertise eller erfaring inden for givne områder, end den oprindelige rådgiver har. Det kan for forbrugerne medføre en mere kompetent opgavehåndtering på de respektive områder, end hvis det ikke var muligt at henvise til en samarbejdspartner. For at bygningsejeren fortsat skal opleve, at ordningen indeholder en one-stop-shop efter den foreslåede lovændring, vil der blive fastsat regler om, at den BedreBolig-rådgivervirksomhed, der ikke er godkendt til levering af tilbudsindhentning og byggestyring, i stedet skal kunne henvise bygningsejeren til en samarbejdspartner, der er godkendt til dette under BedreBolig-ordningen, lyder budskabet fra ministren.

Indgreb i aftalefrihed

Konstruktørforeningen har foreslået, at energirådgiveren og byggestyreren i fællesskab skal garantere for det endelige resultat for at undgå ansvarsforflygtigelse, men det afviser Lars Chr. Lilleholt med henvisning til, at det vil indebære et indgreb i den almindelige aftalefrihed, disse virksomheder normalt har:

– Det anses ikke for at være hensigtsmæssigt, da det vil skabe en kompliceret retsstilling mellem kunden på den ene side og energirådgiveren og byggestyreren på den anden side. En eventuel indførelse af regler om at en eller flere BedreBolig-rådgivervirksomheder skulle garantere for, at kunden opnår en vis energibesparelse, ville ligeledes være problematisk. Det skyldes den problemstilling, at rådgiverne ikke bestemmer kundens forbrugsmønster og derfor kun vanskeligt vil kunne garantere, at kunden opnår en på forhånd fastsat energibesparelse, slutter Lars Chr. Lilleholt.

Relateret indhold