Landskabsarkitekter imødekommer stigende behov

For at imødekomme den stigende efterspørgsel efter landskabsarkitekturfaglige dommere opretter Danske Landskabsarkitekter et fagdommerpanel.
I takt med at byggeriets parter i stigende grad fokuserer på tværfagligt samarbejde, er det relevant at inddrage landskabsarkitekter i dommerpaneler allerede i konkurrencefaserne. På billedet ses Åsteder langs Kolding Å. Ejer: Kolding Kommune. Arkitekter og rådgivere: Kristine Jensens Tegnestue, Rambøll Byudvikling & Landskab, D-sign Tegnestuen. Vinder af Kolding Kommunes Arkitekturpris 2016. Foto: Rita Larsen / Kolding Kommune
I takt med at byggeriets parter i stigende grad fokuserer på tværfagligt samarbejde, er det relevant at inddrage landskabsarkitekter i dommerpaneler allerede i konkurrencefaserne. På billedet ses Åsteder langs Kolding Å. Ejer: Kolding Kommune. Arkitekter og rådgivere: Kristine Jensens Tegnestue, Rambøll Byudvikling & Landskab, D-sign Tegnestuen. Vinder af Kolding Kommunes Arkitekturpris 2016. Foto: Rita Larsen / Kolding Kommune

Danske Landskabsarkitekter

  • Danske Landskabsarkitekter (DL) er en interesseforening med indflydelse i en række faglige organisationer, ministerier og græsrodsforeninger. DL deltager aktivt i den politiske debat, hvor de arbejder på at synliggøre landskabsarkitekters arbejde. Foreningens medlemmer udfylder forskelligartede stillinger; kommunalt eller i staten, projekterende eller i drift og forvaltning. Arbejdspladserne er blandt andet på tegnestuer, i forvaltninger, på kirkegårde, i boligselskaber og inden for undervisning eller forskning. DL samarbejder med blandt andet Landskabsarkitekternes Forening under JA, Danske Arkitektvirksomheder, Park- og Naturforvalterne, Forbundet Arkitekter og Designere, Danske Anlægsgartnere, Akademisk Arkitektforening, Dansk Byplanlaboratorium og Dansk Center for Lys.

Danske Landskabsarkitekter får løbende henvendelser fra private bygherrer, ejendomsudviklere og offentlige organisationer om fagdommere. Derfor besluttede bestyrrelsen i sommer at oprette et fagdommerpanel, der fokuserer på landskabsfaglige emner. Hen over efteråret har bestyrelsesmedlemmer gennemgået ansøgninger fra interesserede landskabsarkitekter MDL, og nu er Danske Landskabsarkitekter klar til at lancere et fagdommerpanel. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Det nye fagdommerpanel består af 15 kompetente fagdommere. Alle de udvalgte fagdommere har som minimum fem års relevant erhvervserfaring og er aktivt udøvende inden for rådgivning, forvaltning, planlægning, forskning og formidling i en række af landets landskabsarkitektvirksomheder, offentlige organisationer eller uddannelsesinstitutioner.

For at sikre klienterne relevant rådgivning i forhold til fagspecifikke projekter er de 15 fagdommere inddelt i fem overordnede kategorier – afhængigt af deres kompetencer. De fem kategorier er følgende:

Kulturarv og transformation

Klimatilpasning, bæredygtighed og tekniske anlæg

Analyse, programmering og proces

Byrums- og landskabsdesign

Strategisk planlægning.

Tværfaglighed

I takt med at byggeriets parter i stigende grad fokuserer på tværfagligt samarbejde, er det relevant at inddrage landskabsarkitekter i dommerpaneler allerede i konkurrencefaserne. Hermed sikrer man helhedsorienterede løsninger, hvor landskabsarkitekturen også kommer til at spille en vigtig rolle.

Lillan S. Thomsen er sekretariatsleder af Danske Landskabsarkitekter. Hun glæder sig over, at foreningen nu kan imødekomme de mange henvendelser om fagdommere.

– I takt med at byggerier bliver mere og mere komplekse, byrumsprojekter både er klimaløsninger og udviklingstiltag, skoler åbner sig mod omverdenen og private virksomheder og boligforeninger stiller byrum til rådighed for offentligheden, er landskabsarkitekturen muligvis mere relevant end nogensinde før. Da dette sker samtidig med, at byggeriets parter i stigende grad fokuserer på tværfaglighed og tidlig inddragelse af forskellige af rådgivere, udførende og brugere, glæder jeg mig over, at Danske Landskabsarkitekter nu kan stille kompetente fagdommere til rådighed, siger hun.

Danske Landskabsarkitekter forventer at indgå en række strategiske samarbejdsaftaler med byggeriets parter. Fremover kan interesserede bygherrer, udviklere og konkurrencearrangører henvende sig til Danske Landskabsarkitekter, der vil udpege relevante fagdommere til de konkrete opgaver.

Relateret indhold