Læg følelserne til side, hvis du vil gå med penge på lommen

Mikael Tipsmark, branchechef for industri i Arbejdsgiverne
Mikael Tipsmark, branchechef for industri i Arbejdsgiverne

Den anden dag ringede et medlem til mig. Han var ejer af en gammel og veletableret virksomhed i Jylland. Han var lidt oppe i årene og havde haft en ikke prangende, men ganske solid forretning i mange år. Nu havde han fået problemer med banken, som ikke længere ville give ham likviditet.

Banken mente, at han skulle få solgt virksomheden, og truede med at opsige hans kreditter. Virksomheden skulle simpelthen gøres salgsklar. Det kom som et chok for ham. Selvom han efter sin egen mening var i sin bedste alder, vidste han godt, at der om nogle år kom et tidspunkt, hvor andre skulle køre virksomheden videre. Han havde dog ikke forestillet sig, hvordan et salg skulle foregå.

Det er han bestemt ikke alene om. Vi har i Danmark 30.000 virksomheder, som skal generationsskifte indenfor de kommende år. Mange af ejerne i de små og mellemstore virksomheder er tæt på pensionsalderen, og exit-strategien har de færreste på plads.

Skar fedtet fra

Jeg sagde til ham, at vi først måtte finde ud af, hvor han taber penge i virksomheden. Svaret kom prompte: “Vi tjener penge på alt, vi laver”. Og her er han også meget typisk. De færreste kan selv se, hvor hunden ligger begravet. Jeg forklarede ham, at hvis han skulle have banken tilbage på sporet, var han nødt til at lukke nogle områder ned. Jeg udpegede et fagområde. Her kom svaret også prompte. “Det har vi jo altid gjort. Det var det, vi startede med”. Det var rigtigt, men det havde faktisk givet underskud i mange år.

Vi kiggede på bestyrelsen, som var en ikke-professionel bestyrelse. Jeg foreslog, at han skulle få nogle andre kompetencer ind. Eksempelvis én med viden om finansiering og salg af virksomhed. Det handler om at kortlægge forretningen og lave en strategi. Hvor tjenes der penge, og hvor tabes der penge? Vi nedlagde den del, som beskæftigede to ud af atten medarbejdere. Kort sagt – vi skar fedtet fra og satte kødet til salg. Herefter kunne den faktisk sælges for et beløb tre gange højere end det, han selv og banken havde forventet.

Hårde beslutninger

Det handler sommetider om at lægge følelserne til side, hvis du gerne vil gå fra virksomheden med penge på lommen. Du må gerne have passionen og hjertet med, men der skal ofte træffes nogle hårde beslutninger – også hvis du vil se den virksomhed, du har brugt dit liv på at bygge op, køre videre.

Nu kan det godt lyde som om, at virksomhedsejeren levede lidt fra hånden til munden. Men det er faktisk en meget typisk situation. Man har fundet noget, man kan tjene penge på. Men man har ikke overskuddet til at tage blikket fra driften og få det store overblik. Jeg vil i den kommende tid sætte fokus på virkeligheden for de mange virksomheder, der de næste år står overfor at skulle generationsskifte.

Relateret indhold