Kvalitets-system skal åbne for direkte genbrug af bygningsdele

DTU og et team af virksomheder udvikler metoder til at teste og dokumentere kvaliteten af brugte byggekomponenter - det skal åbne for direkte genbrug
Direkte genbrug af byggekomponenter giver store miljøfordele og sparer ressourcer
Direkte genbrug af byggekomponenter giver store miljøfordele og sparer ressourcer

BusinessReuse

  • Er et team af virksomheder bestående af DTU, Dansk Standard, Gate 21, Center for Små og Mellemstore Virksomheder, Aarhus Universitet, Lendager Group, Rambøll Danmark A/S og Adsbøll Renovering A/S.
  • Teamet støttes med 10,6 mio. kr. af Innovationsfonden og Realdania.

Er gamle mursten stærke nok til at bygge nyt hus med, kan 100 år gamle træspær bære et nyt tag? Det kan man ikke altid give et klart svar på. Og det er problem, hvis man skal fremme det cirkulære genbrug.

Det skal det ene af to Grand Solution forskningsprojekter finde en løsning på. BusinessReuse er et team af virksomheder forankret på DTU, som vil udvikle metoder til at teste og dokumentere kvaliteten af genbrugte byggekomponenter.

Klassifikation af brugte materialer åbner for direkte genbrug

– I dag genanvendes 85 procent af byggekomponenter som nedbrudte materialer. Men ved at udvikle tests, som kan beskrive og dokumentere byggekomponenters kvalitet, kan vi åbne for direkte genbrug af hele bygningsdele, siger professor i bæredygtige byggematerialer Lisbeth M. Ottosen fra DTU, som leder forskningsprojektet.

– Dermed bevares den værdi og energi, som allerede er anvendt til at fremstille komponenterne.

Det handler om at udvikle et klassifikationssystem for brugte bygningskomponenter. Det skal baseres på standardiserede krav til, hvad komponenter af beton, træ og stål skal leve op til for at kunne genbruges i byggeri.

Tester med strøm og ultralyd

I projektet skal parterne udvikle metoder til at teste komponenternes kvalitet efter de fastlagte kriterier.

Forskerne vurderer, at metoder til test af byggekomponenter kan baseres på ikke destruktive undersøgelser med ultralyd og elektrisk strøm. De kan belyse komponenternes tekniske egenskaber så som styrke og eventuelt stadie for nedbrydning.

De nye standardiserede krav og testmetoder afprøves i forskningsprojektet i fuldskalaforsøg, som skal dokumentere metoderne og skaffe data for hvilken værdi de genanvendte byggekomponenter har, hvis de bliver vurderet i en livscyklus analyse (LCA), eller en analyse af en bygnings levetidsomkostninger (LCC).

Alle data, nye testmetoder og et klassificeringssystem skal indarbejdes i det almene tekniske fælleseje, som er hjørnestenen i byggeriets kvalitetssystem.

Genbrug bliver big business

Forskerne bag projektet mener, at de nye testmetoder kan skabe nye virksomheder, der er specialiseret i genanvendelse af byggematerialer.

Alene i Danmark spås genanvendelse af bygningskomponenter og materialer at udgøre en nettoværdi på 800-1100 mio. kroner i 2035.

De klassifikationssystemer og testmetoder, der udvikles i forskningsprojektet, skal også bidrage til nye fælles europæiske standarder i den nye europæiske tekniske komité under CEN om cirkulær økonomi i byggeriet og anlæg – det ledes af Dansk Standard.

Forskningsprojektet vurderes at være på forkant i forhold til standarder for genbrug af byggematerialer og vil dermed kunne føre til eksport af dansk knowhow og skabe nye job og vækst.

Relateret indhold