Kvaliteten af energimærkningen skal løftes

Energistyrelsen fremfører syv initiativer til at forbedre og fremme energimærkeordningen, hvilket skal forbedre situationen i dag, hvor ét ud af tre energimærker i bygninger er forkert.
Energistyrelsen lancerer tiltag, som skal forbedre ordningen, og det forventes at have en positiv effekt til næste år. Foto: Colourbox.
Energistyrelsen lancerer tiltag, som skal forbedre ordningen, og det forventes at have en positiv effekt til næste år. Foto: Colourbox.

Kontrol af 300 energimærkningsrapporter viser, at én bygning ud af tre tildeles et forkert energimærke, da det opgjorte energiforbrug afviger mere end tilladt. Energistyrelsen påpeger problematikken i de forkerte energimærker, da energimærkning har betydning for bygningens værdi.

Tiltag

På baggrund af disse resultater lancerer Energistyrelsen tiltag, som skal forbedre ordningen, og det forventes at have en positiv effekt til næste år, fremgår det af rapporten ‘Handlingsplan for bedre energimærkning’.

I fremtiden vil energikonsulenter modtage offentlige påtaler for fejl, som derudover kan resultere i karantæne fra rådgivning og krav om reeksamen. Yderligere skal afgørelserne i sager om fejl fremskyndes, da sanktionerne vil have en præventiv effekt, fremgår det i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Regelgrundlaget for energimærkning skal revideres for at sikre klarhed, f.eks. skal ordningen videreudvikles, således en bygning ikke befinder sig mellem to energimærker. Endvidere skal energikonsulentbranchen eftergå sit tidligere arbejde og uddannelsen af energikonsulenter skal skærpes, påpeger Energistyrelsen.

Afslutningsvis igangsætter Energistyrelsen brugertilfredshedsundersøgelser om energimærkninger.

Energimærkning

I den eksisterende ordning er energimærkning lovpligtigt ved salg, nybyg og udlejning af ejendomme. For offentlige bygninger over 250 kvm. og bygninger over 1000 kvm. gør det sig gældende, at bygninger regelmæssigt energimærkes, fremgår det af Energistyrelsens rapport ‘Kvalitetskontrol for energimærkninger 2013-2014’.

Fejlene, der fører til forkert mærkning, ses i beregning af de tekniske værdier i bygningers klimaskærm, opmåling af arealer og definering af omfanget af opvarmede eller ikke-opvarmede rum, samt anvendelse og indhentning af viden om de tekniske installationers energimærkning. Det påpeges i Energistyrelsens rapport.

Relateret indhold