Kunstig ø kan sikre vindudbygning i Nordsøen

Et hollandsk, tysk og dansk samarbejde undersøger, om en kæmpe kunstig ø midt i Nordsøen kan sikre fremtidens vindmølleudbygning.
Det bliver noget af et anlægsprojekt, hvis øen bliver en realitet. Illustration: TenneT.
Det bliver noget af et anlægsprojekt, hvis øen bliver en realitet. Illustration: TenneT.

Fakta om den mulige ø

  • En ø på kan blive 6 kvadratkilometer. Den kan udgøre 0,02 procent af det samlede Dogger Banke areal.
  • 200 millioner kubikmeter sand skal danne øen.
  • Øen vil kunne samle strøm fra flere tusinde havmøller, i alt 30 GW (gigawatt). I dag er Danmarks maksimale elforbrug 6,1 GW.
  • Øen kan få 15 konverterstationer/omformerstationer på hver 2 GW (gigawatt) ? konvertere, der er flere gange større end de nuværende største danske konvertere.
  • 1,5 milliarder euros anslås det at koste i sand og sten at bygge øen. Dertil kommer udgifter til elanlæg.
  • En overordnet vision er at to eller flere øer i Nordsøen kan blive knudepunkt og opsamle op til 70-100 GW vindmøllestrøm. 70 GW svarer til 7000 10MW møller. Møllerne vil dække et areal på 11.400 kvadratkilometer.
  • 80 mio. europæiske forbrugere kan forsynes fra 70 GW energiøer.

Mere eller mindre midt i Nordsøen ligger Dogger Banke. Det er et stort lavvandet område, som på mange måder – bortset fra afstanden til land – egner sig til opstilling af havvindmøller. For at sikre en optimal vindmølleudbygning i området undersøger man nu muligheden for at anlægge en seks kvadratkilometer stor kunstig ø med landingsbane og havn. Med sin centrale placering i Nordsøen kan øen blive et vigtigt knudepunkt i Nordsølandenes fremtidige elsystem. Det skriver Energinet.dk på sin hjemmeside.

Energinet.dk underskriver således 23. marts en aftale med eltransmissionsselskaberne i Holland og Tyskland, begge TenneT, for at undersøge muligheden for at lave et knudepunkt for vindenergi midt mellem England, Danmark, Holland og Norge.

– Det lyder måske skørt og science fictionagtig, men en ø på Dogger Banke kan vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk.

Ifølge Energinet.dk kan der rundt om øen sættes flere tusinde havmøller op, og strømmen fra flere landes havmølleparker kan samles og sendes på kryds og tværs til forbrugerne i Nordsølandene.

Det vurderes, at en ø vil blive knudepunkt for måske 30 GW (gigawatt) vindmøllestrøm. Til sammenligning er det maksimale danske elforbrug i dag 6,1 GW.

Visionen er, at i alt 70-100 GW vindmøller og måske flere kunstige øer skal placeres på Dogger Banke. For at sætte det i perspektiv, så kan 70 GW forsyne 80 millioner europæere med strøm.

Nedbringer omkostningerne

Planen om en kunstig ø på Dogger Banke er fostret af energiselskabet TenneT, som opererer i Holland og Tyskland. Den kommer oven på EU’s vurdering af, at vindproduktionen i Nordsøregionen kan tidobles frem mod 2030, samt en aftale energiministrene fra Nordsølandene indgik sidste år for at fremme samarbejdet om havvind.

TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk underskriver i første omgang et “memoran-dum of understandment” og indgår dermed i et samarbejde for at undersøge potentialet.

Skulle det vise sig, at det er en god ide at lave en kunstig energiø, vil strømmen nok tidligst begynde at flyde 2030-2035, så det kræver langsigtet tankegang.

Energinet.dk fortæller, at i takt med at der kommer flere møller, vil det blive nødvendigt at se længere og længere til havs for at få plads til nye havmølleparker.

– Og så er tanken om en stor, kunstig sandø midt i Nordsøen måske ikke dum. Vi kan udbygge med meget mere vindenergi, nedbringe omkostningerne og sørge for, at forbrugerne i Nordsølandene får et meget større marked at købe strøm fra, siger Torben Glar Nielsen.

Den kunstige ø skal, hvis den bliver en realitet, placeres midt mellem England, Danmark, Holland og Norge.

Relateret indhold