Kompetenceløft til nordjyske faglærte

Nye akademiuddannelser på University College Nordjylland baner nu vejen for, at faglærte kan videreuddanne sig ved siden af deres arbejde.
Akademiuddannelserne er skruet sammen, så håndværkeren kan tage dem ved siden af deres arbejde. Foto: Colourbox.
Akademiuddannelserne er skruet sammen, så håndværkeren kan tage dem ved siden af deres arbejde. Foto: Colourbox.

Fakta

  • Akademiuddannelsen i automation og drift henvender sig især til smede, mekanikere, elektrikere og andre faglærte inden for automatik og industriteknik. UCN act2learn forventer at optage 30-40 studerende hvert år.
  • Akademiuddannelsen i energiteknologi retter sig primært mod teknikere og faglærte inden for byggeri og anlæg. UCN act2learn forventer at optage op mod 60 studerende årligt.
  • UCN act2learn udbyder derudover to tekniske akademiuddannelser i informationsteknologi og innovation, produkt og produktion.
  • UCN act2learn har søgt om godkendelse af yderligere tre akademiuddannelser i hhv. el- og vvs-installation samt byggeteknologi. De forventes godkendt ultimo 2016 og primo 2017.
  • En akademiuddannelse er en videregående voksenuddannelse, som er opbygget af moduler og typisk tilrettelagt på deltid. Det betyder, at man kan tage modulerne over tre år i koncentrerede halvårsforløb – uden at skulle opsige sit job.
  • Et modul tages typisk over eksempelvis en otteugers periode, og den samlede uddannelse kan man så gennemføre over tre år.
  • Såvel virksomhed som medarbejder kan søge om tilskud til at få dækket deltagerbetaling og lønomkostninger.

Det bliver snart nemmere for faglærte som elektrikere og tømrere at videreuddanne sig i Nordjylland. Hos University College Nordjylland (UCN) er man således godt i gang med udviklingen af nye uddannelsestilbud.

Ind til for kort tid siden udbød man kun to akademiuddannelser i Aalborg særligt målrettet håndværkere. Nu har man imidlertid fået godkendt to nye akademiuddannelser i energiteknologi samt automation og drift, og yderligere tre er på vej. På UCN satser man nemlig på, at akademiuddannelser i el- og vvs-installation samt byggeteknologi kan se dagens lys i løbet af det næste års tid. Det skriver UCN i en pressemeddelelse.

– Siden 2000 har der været talt om, at al produktion ville blive lagt uden for landets grænser, mens virksomhederne herhjemme skulle koncentrere sig om forskning og udvikling. I dag ved vi, at det ikke kommer til at ske. Produktion er en uvurderlig økonomisk drivkraft for Danmark og ikke mindst Nordjylland, og produktionen er med til at fastholde arbejdspladser. Samtidig stiger kravene til teknisk kunnen og færdigheder år for år, og det kræver en kompetenceudvikling af såvel ufaglærte som faglærte, forklarer Hanne Lendal, områdedirektør for UCN act2learn teknologi.

Akademiuddannelserne er videregående voksenuddannelser, som typisk er tilrettelagt på deltid. På den måde får håndværkere mulighed for at tage en videregående uddannelse eller dele heraf ved siden af deres arbejde. Vel at mærke kun med et lille løntab, da de gennem kompetencefonde kan få tilskud til deres uddannelsesforløb.

Landsdækkende indsats

Den massive satsning på mere uddannelse til faglærte er ikke kun et nordjysk fænomen. På landsplan er der søsat en storstilet kampagne – Bygovenpå.dk – som skal få flere med et svendebrev til at tage en videregående uddannelse. Og nye tekniske akademiuddannelser dukker også op i resten af landet. Det skyldes ikke mindst den vækstplan på en milliard kroner, som den tidligere regering vedtog i 2013 sammen med blandt andre Venstre.

Godt en tredjedel af de midler går til at styrke udbuddet af tekniske uddannelser til faglærte på videregående niveau. Og det er der brug for. Ifølge Dansk Metal vil de danske industrivirksomheder i 2020 mangle mange tusinde eksperter inden for det tekniske område – medarbejdere som har viden både fra produktionsgulvet og skolebænken.

På UCN håber man på årligt at optage op mod 100 nye studerende samlet set på de to nye akademiuddannelser, når uddannelserne for alvor har fået fodfæste.

Relateret indhold