De danske kommuner blevet meget bedre til at række hånden ud mod erhvervslivet, for de har for længst lært, at det kan være rigtig godt for kommunekassen på længere sigt. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, hvor kommunernes erhvervsvenlighed bliver vurderet ud fra 30 forskellige indikatorer om alt fra jobcentrenes indsats til byggesagsbehandlingstid og åbningstider på genbrugspladserne.
Ingen dækningsafgift
Her er Billund helt i front og er i år danmarksmester i erhvervsvenlighed.
– En kommune som Billund har for eksempel droppet dækningsafgiften, de har et effektivt jobcenter, der hjælper virksomhederne med at rekruttere medarbejdere, og de har en lav indkomstskat. Det er eksempler på erhvervsvenlige tiltag, der gør en forskel for både medarbejdere og virksomheder, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius og fortsætter:
– Til gengæld er det skuffende, at store byer som København, Aarhus og Aalborg ligger i bunden af analysen og ikke formår at gøre det bedre. De lukrerer i stedet på deres øvrige faciliteter og uddannelsesinstitutioner, og så er der skruet op for skatterne og ned for servicen. Det er ærgerligt.
Krisen har hjulpet
Det glæder dog Dansk Byggeri, at kommunerne generelt er blevet mere erhvervsvenlige og har forbedret sig på 14 indikatorer som blandt andet dækningsafgift og åbningstiderne på genbrugspladsen. Tidligere var det typisk de jyske kommuner, der lå i toppen, men i år er flere sjællandske kommuner blevet mere erhvervsvenlige.
– Jeg tror, at krisen har fået kommunerne over en bred kam til at indse, at hvis de vil have virksomhederne til at skæppe i kommunekassen, så kræver det gode kommunale rammevilkår, hvis de rent faktisk skal kunne vokse og skabe arbejdspladser – for ellers forsvinder de, og det gør skattekronerne også, siger Torben Liborius.
Her kan du se hele analysen samt ranglisten over kommunerne.