Kombinér stikprøver med systematisk, visuel kontrol af byens altaner

I denne uge kunne man hos Dagens Byggeri læse, at Teknologisk Institut nu undersøger mulighederne for stikprøvekontrol frem for totalkontrol af gamle altaner. Det sker ud fra devisen: "stikprøvekontrol eller ingen kontrol". Men hvorfor ikke en kombination? Løsningen ligger lige for.

Endelig skinner forårssolen, og vi myldrer vinterblege ud i det fri. Det er blevet tid til at slå liggestolen ud, pifte altankassen op med friske krydderurter og nyde en kop kaffe, mens naboens og byens lyde igen kommer tættere på. En altan kan i dén grad forøge livskvaliteten for dem, der bor i byens lejligheder.

Men den skal frem for alt være sikker at hænge ud på. Som byggetekniske rådgivere ser vi ofte – ja nærmest dagligt – altaner af varierende stand i Hovedstadsområdet, når vi f.eks. udarbejder tilstandsrapporter for byens ejendomme.

Sikkerhedsrisiko ved gamle altaner

Overraskende tit ser vi altaner i så dårlig stand, at de udgør en regulær sikkerhedsrisiko. Typisk kan vi som professionelle rådgivere allerede ved første øjekast vurdere, om en altan er misligholdte og trænger til et tjek. Faresignalerne er f.eks. afskalninger af beton og rustplamager, revner i murværket og misfarvninger på undersiden af altanen.

Men for at vi kan udtale os skråsikkert om altanernes stand, er det nødvendigt med en destruktiv undersøgelse. Her undersøger vi udliggerjernenes tilstand inde i muren, for hvis disse er i dårlig stand, bør man få renoveret eller udskiftet sin altan så hurtigt som muligt. En undersøgelse, der – indrømmet – er omkostningstung, hvis den skulle gennemføres på samtlige altaner.

Hvor er den systematiske kontrol?

Når man ser på så mange altaner, som vi gør i Bang & Beenfeldt, kan man ikke lade være med at undre sig over, at man ikke for længst har indført kontrol med altaner på en systematisk måde. Med tanke på den store mængde af altaner, der i disse år bliver sat op i hovedstaden, til stor gavn og livskvalitet for københavnerne, er der sund fornuft i at få indført en form for kontrol med disse altaner.

Det er ikke længe siden, vi senest hørte om en fatal ulykke, hvor en altan brasede sammen, mens nogen stod på den. Lad os for guds skyld undgå flere af dem.

Obligatorisk visuel kontrol

Så når man overvejer stikprøvekontrol med altaner, kan jeg kun istemme, at det er bedre end ingen kontrol. Men hvorfor ikke supplere denne stikprøvekontrol med indførelsen af en obligatorisk visuel kontrol? Præcis som man gør i dag med elevatorer, lifte og andre anlæg. Løsningen ligger jo lige for, og vi deler gerne ud af vores erfaringer – f.eks. med boligministeren.

Den visuelle kontrol kunne f.eks. gennemføres hvert 5. år og danne grundlag for, hvornår destruktive undersøgelser er nødvendige. Dermed kunne man sikre, at alle altaner, som er over 20 år gamle, får obligatoriske sikkerhedstjek.

Det vil have den nødvendige præventive effekt, det vil sikre kvalitet i leverancen og det vil sikre den absolut nødvendige personsikkerhed for byens borgere. Så de kan hænge trygt ud i liggestolen på altanen – og ikke i gennemtærede udliggerjern.

Relateret indhold