København speeder lokalplanprocessen op

Ny proces for behandling af ukomplicerede lokalplaner vil gøre det op til seks uger hurtigere at få behandlet en lokalplan i Københavns Kommune.
København vil skære seks uger af sagsbehandlingstiden, når det gælder ukomplicerede lokalplaner. Foto: Colourbox.
København vil skære seks uger af sagsbehandlingstiden, når det gælder ukomplicerede lokalplaner. Foto: Colourbox.

Udvikling af lokalplaner i København

  • – Teknik- og Miljøforvaltningen har d.d. udarbejdet 26 lokalplanforslag i 2015. På samme tidspunkt sidste år var der udarbejdet 19 lokalplanforslag.
  • – I gennemsnit tager udarbejdelsen af en lokalplan 12 mdr. fra startredegørelsen.
  • – Teknik- og Miljøforvaltningen har d.d. behandlet 781 byggesager i 2015 i tilknytning til nye lokalplaner. Sidste år på samme tid var tallet ca. 500 byggesager.
  • – Fremover kan Teknik- og Miljøforvaltningen godkende, at en lokalplan bliver sendt i offentlig høring, medmindre lokalplanen kræver et kommuneplantillæg, omfatter et byggeri som Københavns Kommune selv er bygherre på, eller hvis sagen er af principiel karakter. Det kan fx være tilfældet ved planlægning af helt særlige områder som Nokken, eller når lokalplanen lægger op til afvigelser fra de øvrige planer i området. I disse tilfælde skal Borgerrepræsentationen fortsat godkende den offentlige høring.
  • – Den endelige godkendelse af lokalplanforslag ligger fortsat i Borgerrepræsentationen.

Det kommer fremover til at gå hurtigere med at få behandlet lokalplaner i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen har godkendt en ny proces, der vil gøre det op til seks uger hurtigere at behandle lokalplaner, der ikke kræver ændring af kommuneplanen eller er principielle. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Ændringerne betyder helt konkret, at Teknik- og Miljøudvalget fremover kan beslutte, om et lokalplanforslag kan sendes i offentlig høring. Tidligere skulle det også godkendes af borgerrepræsentationen.

Vi tror, at det kan spare nogle knaster senere i forløbet, hvis vi får de gode ideer og input på bordet fra start.

Pia Holm Nielsen Centerchef, Center for Byudvikling, KK

Ønske fra erhvervslivet

I Center for Byudvikling vurderer centerchef Pia Holm Nielsen, at de nye regler vil give en mere målrettet og effektiv proces.

– Det har været vigtigt for os at imødekomme erhvervslivets ønske om en smidigere proces, samtidig med at vi bevarer københavnernes mulighed for at blive hørt og få indflydelse. Udover at Teknik- og Miljøforvaltningen fremover kan sende de ukomplicerede sager i offentlig høring, har vi også tilrettet lokalplanprocessen, så input fra fx lokaludvalget og øvrige relevante myndigheder bliver tænkt ind fra start i stedet for først at komme på banen, når processen er i gang. Vi tror, at det kan spare nogle knaster senere i forløbet, hvis vi får de gode ideer og input på bordet fra start, siger Pia Holm Nielsen.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke delegere beslutningskompetencen i de mere komplicerede sager, men flere bygherrer kommer til at opleve en hurtigere proces, end de er vant til. Målet er at gøre det nemmere for bygherrerne at få udviklet og tilpasset en lokalplan, uden at det går udover københavnernes mulighed for at blive hørt og få indflydelse.

Relateret indhold