Vi ser oftere opførelser af havvindmøller i det vindblæste Vestdanmark, men på et møde i Borgerrepræsentationen i København har man nu godkendt den nye Aflandshage Vindmøllepark ca. 10 km fra Amagers sydspids:
Læs også: Her går strømmen fra Danmarks største havvindmøllepark i land
– Mens stater taler, handler byer. Godkendelsen af Aflandshage Vindmøllepark er en historisk milepæl i Københavns grønne indsats. Det er jeg stolt over; vi skal handle på klimakrisen, så vi både fremtidssikrer vores byer og inspirerer andre til en grønnere retning, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Har brug for enormt meget strøm
Opstillingen af de 11 MW store havvindmøllerne sker som et led i Københavns Kommunes Klimaplan 2025, hvor netop opstillingen af vindmøller udgør et centralt element ift. at indfri målsætningen om CO2-neutralitet i Københavns Kommune.
– Vi har brug for enormt meget strøm til den grønne omstilling. Vi skal ikke bare erstatte den sorte strøm med vedvarende energi, vi skal også bruge meget mere strøm. Til varmeproduktion, til landtransport, til landstrøm til skibe og til fremtidens brændstof til både fly og skibe. Det er jeg glad for, at vi nu kan bidrage til i København, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).
Strømmen fra vindmølleparken vil også kunne indgå i Ørsted og Hofors tentative aftale om ‘Power to X’, hvor der skal udvikles syntetiske brændstoffer til for eksempel fly og lastbiler.
En hjørnesten i grøn omstilling
Havbundsundersøgelser i Øresund er allerede i gang, så anlægsarbejdet af vindmølleparken kan begynde i 2025.
Vindmølleparken kan være i fuld drift i 2026 – og levere grøn strøm til de mange forbrugere og virksomheder i Øresundsregionen:
– Jeg er virkelig glad for, at vi har opbakning til Hofors vigtige havvindmølleprojekt fra vores ejere. Aflandshage er det største af alle vores sol- og vindprojekter og derfor en hjørnesten i vores arbejde med at omstille energiproduktionen til vedvarende og grønne løsninger. Med Aflandshage bidrager vi til at skabe en klimaneutral hovedstad, og vi trækker forrest i forhold til den grønne omstilling i hele Øresundsregionen. Det er jeg utroligt stolt over, siger Susanne Juhl, der er bestyrelsesformand for Hofor.
Læs også: Ny vindmøllepark i Vesterhavet – enorme stålrør bankes i havbunden
Med Borgerrepræsentationens godkendelse af Aflandshage Vindmøllepark mangler nu kun den endelige godkendelse af projektet fra Hofors bestyrelse. Den forventes i løbet af september måned, når de sidste kontrakter er forhandlet på plads.
For nyligt har Hofor skrevet kontrakt med Siemens Gamesa om at levere de i alt 26 havvindmøller til Aflandshage Vindmøllepark.