København langer ud efter Gentoftes byggekrav

Københavns Kommune stiller krav om 25 procent almene boliger i et kommende byggeri ved Svanemøllebugten. For Gentoftes vedkommende er tallet 0.
Københavns Kommune kritiserer Gentofte Kommune for ikke at stille krav om almene boliger i nyt byggeri på Scherfigsvej 8 midt i mellem de to kommunner. Foto: Google Maps.
Københavns Kommune kritiserer Gentofte Kommune for ikke at stille krav om almene boliger i nyt byggeri på Scherfigsvej 8 midt i mellem de to kommunner. Foto: Google Maps.

Gentofte og København stiller vidt forskellige krav til et kommende byggeri i første række ved Svanemøllebugten. Byggeønsket ligger til behandling i kommuner, fordi grunden, der tidligere husede verdenssundhedsorganisationen WHO, ligger delt mellem de to kommuner. Kommunerne har stadig mulighed for at stille krav om op til 25 procent almene boliger i nybyggeri, men det krav har Gentofte ikke tænkt sig at gøre gældende i forbindelse med papirarbejdet for byggeriet, og den praksis kritiserer teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Morten Kabell.

Et rigmandsbyggeri

– Et byggeri i første række til vandet med strand et stenkast fra bebyggelsen vil normalt med al sandsynlighed blive endnu et rigmandsbyggeri, som almindelige københavnere nærmest end ikke vil have råd til at drømme om at bo i. Det laver vi om på, når vi stiller krav om almene boliger i projektet, og dermed får vi skabt en blandet beboersammensætning og dermed en blandet by til gavn for især de svageste i samfundet, siger Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse.

Det ville klæde Gentofte at tage ansvar for de svage i samfundet i stedet for blot at tiltrække de rigeste danskere.

Morten Kabell Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Ifølge Københavns Kommune viser undersøgelser, at en blandet beboersammensætning især er til gavn for udsatte borgere, som får et løft i livskvaliteten. I forvejen er der en markant forskel på andelen af almene boliger i de to kommuner. Mens Gentofte har knap 4,5 procent almene boliger blandt det samlede antal boliger, er tallet i København lige over 20 procent. Derfor forstår Morten Kabell heller ikke, hvorfor Gentofte ikke udnytter muligheden i forbindelse med det nye byggeri.

Mangfoldig by

– Det ville klæde Gentofte at tage ansvar for de svage i samfundet i stedet for blot at tiltrække de rigeste danskere. I København forsøger vi at skabe en mangfoldig by, hvor der både er plads til høj som lav, rig som fattig, og det er vores krav til byggeriet et godt eksempel på. Det mener jeg bestemt, at vores kolleger i Gentofte kunne lære noget af, lyder det fra Morten Kabell.

Den pågældende grund på Scherfigsvej 8 er beliggende med 13.400 kvm i København og 800 kvm i Gentofte. Kravet fra Københavns Kommune lyder på minimum 4000 kvm almene boliger.

Relateret indhold