Knald eller fald for højhus-projekt på op til 280 meter

Et projekt på 6,5 milliarder kroner er på dagsordenen hos Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune.
Det store højhus skal tegnes af BIG. Illustration: H.C. Andersen Tower.
Det store højhus skal tegnes af BIG. Illustration: H.C. Andersen Tower.

Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune skal på deres kommende møde, i morgen mandag, træffe en afgørende beslutning om planprocessen for projektet H.C. Andersen Adventure Tower (HCAAT), som omfatter Nordens højeste bygning på op til 280 meter samt en forlystelses- og oplevelsespark.

Projektet, der efter den foreslåede tidsplan skal have byggestart i 2023 og står klar til åbning i 2027, placeres i Ydre Nordhavn, tæt på krydstogtskibenes anløbskaj, som årligt modtager cirka 850.000 turister.

Lokalplan i 2020

– Nu skal vi have en afgørelse om køreplanen. På udvalgsmødet anmoder vi om politisk vedtagelse af, at der arbejdes videre specifikt med HCAAT-projektet frem mod en forventet godkendt lokalplan ultimo 2020. Den politiske vedtagelse er afgørende for at opnå en betinget grundkøbsaftale mellem By & Havn og HCAAT samt investortilsagn til at fortsætte udviklingen af HCAAT-projektet, siger Kurt Immanuel Pedersen, administrerende direktør, HCAAT

Rådgivningsfirmaet Rambøll har udarbejdet et forslag til tids- og procesplan, og kommunens eget udviklingsselskab By & Havn har fremlagt en plan for den nødvendige analyseproces, som kan lede frem til beslutning om en lokalplan i 2020. Der er i planprocessen indarbejdet tid til høring af borgerne, før der skal træffes endelig afgørelse om lokalplanen i Borgerrepræsentationen.

Forvaltningen i Københavns Kommune har fremlagt en tids- og procesplan, som først kan lede til en lokalplan om 7 år i 2025. Kommunens udviklingsselskab By & Havn, som har ansvaret for udvikling af arealerne i blandt andet Ydre Nordhavn, mener derimod, at der kan anvendes en kortere procesplan på knap 3 år til vedtagelse af lokalplan, blandt andet ved gennemførelse af et kommuneplantillæg og et forstudie til bebyggelsesplan.

Bjarke Ingels Group deltager i hele projektet.

– Det ses som en særlig værdi ved HCAAT-projektet, at vi anvender et dansk og internationalt anerkendt arkitektteam. Valget af Bjarke Ingels Group (BIG) vurderes af investorerne at være særlig vigtig, da de blandt andet har stor højhuserfaring, siger Kurt Immanuel Pedersen, administrerende direktør, HCAAT

Arkitekt Bjarke Ingels ser frem til at tegne HCAAT-projektet.

– Med H.C. Andersen Tårnet ved indsejlingen til København får vi en unik mulighed for at sammentænke Nordhavns nye bykvarter, havnefront og skyline som en samlet arkitektonisk helhed. BIG bakker fuldt op om H.C. Andersen Tower-projektet på alle tænkelige måder, og agter at være involveret i alle led af projektets realisering lige fra investeringsfasen til åbningen af det nye, levende bykvarter i Nordhavnen, siger arkitekt Bjarke Ingels, BIG.

8.000 nye arbejdspladser

HCAAT-projektet på cirka 6,5 milliarder kroner vil være et af de største private investeringsprojekter i Danmark. Projektet vil i byggefasen på 4-5 år frem til åbningen i 2027 skabe cirka 8.000 nye arbejdspladser og permanent skabe cirka 1.500-1.800 nye arbejdspladser i og omkring forlystelses- og oplevelsesparken, observationsplatformen, hotellet samt i forretninger og på restauranterne, skønner økonomerne i arbejdsgiverforeningen for turisme- og restaurationsbranchen HORESTA.

3F København og HORESTA har anbefalet Borgerrepræsentationen at gennemføre HCAAT-projektet med en lokalplan i 2020.

Relateret indhold