Klimaløsning har forbedret Lindevangsparken

Klimaløsningen ved Lindevangsparken på Frederiksberg er en af tre nominerede til at vinde Bæredygtig Beton Prisen, som brancheorganisationen Dansk Beton i Dansk Byggeri uddeler for femte gang.
Klimaløsningen ved Lindevangsparken på Frederiksberg er blandt tre nominerede til at vinde Bæredygtig Beton Prisen. Foto: Torben Petersen.
Klimaløsningen ved Lindevangsparken på Frederiksberg er blandt tre nominerede til at vinde Bæredygtig Beton Prisen. Foto: Torben Petersen.

Om projektet

  • Bygherre: Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning.
  • Arkitekt: Marianne Levinsen Landskab ApS.
  • Rådgivende ingeniør: NIRAS.
  • Entreprenør: NCC.
  • Areal: 24.000 kvadratmeter.
  • Anlægssum: 27,4 mio. kr.
  • Udført: 2015.
  • Regnvandsvolumen: 4.150 kubikmeter.

I 2011 oplevede borgerne ved Lindevangsparken en massiv oversvømmelse. Et voldsomt skybrud førte store vandmasser nord for parken til Peter Bangsvej, hvor der skete omfattende vandskader i kældre og butikslokaler.

Det satte Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning i gang med at sikre området mod fremtidige skybrud.

Med Lindevangsprojektet bliver vandet nu ledt uden om kloakkerne og håndteret over jorden, så man kan undgå oversvømmelser igen. Samtidig kan beboerne glæde sig over den forvandlede Lindevangsparken og pladsen ved Sløjfen, der blandt andet inviterer til leg i springvandet og den flotte vandkunst Spiralen.

– Det har været et spændende projekt for NCC, at være at være en del af, da vi både har kunnet løse en konkret klimaudfordring, i form af massive regnvandsmængder, og at vi samtidig har bidraget med at udvikle byrummet på Frederiksberg og har leveret et nyt mødested for byens borgere, siger Peter Hermann Hansen, Områdedirektør hos Forsyning, NCC.

Stort regnvandsvolumen

I Lindevangsparken er der etableret en grøft – Solbærgrøften – der kan tage de første regnmasser ved ekstremt regnvejr. Når grøften er fuld, ledes vandet delvist videre til en nyanlagt regnvandssø i parken og delvist videre til pladsen syd for parken, hvor en kæmpe betonspiral – Sløjfen – tilbageholder regnvandet. I alt er der et samlet regnvandsvolumen på 4.150 kubikmeter.

Betonspiralen på pladsen er vandkunst, hvor renset regnvand løber rundt i spiralens midte og ender i springvand, som områdets børn leger i. Betonspiralen, der er solidt funderet 1,2 meter under jorden, bruges også som siddeplads og legested. Inde i parken er bunden af regnvandsøen en stor massiv betoncirkel, som både fungerer som afløb for regnvand og som rekreativ legeplads i tørvejr.

Både spiralen og ‘bundproppen’ i regnvandsøen er funktionelle, æstetiske og rekreative betonkonstruktioner.

– Lindevangsparken og Sløjfen er et bæredygtigt projekt, fordi man har brugt betonenes unikke egenskaber til at løse en kompliceret klimaudfordring. Samtidig har man skabt et spændende rekreativt område for borgerne, som er æstetisk og indbyder til mange forskellige aktiviteter, siger formand for dommerkomitéen, Julian Weyer, partner i arkitektfirmaet C.F. Møller.

Flere konkurrenter

Der er to andre nominerede projekter til Bæredygtig Beton Prisen: Klimaprojektet sØnæs i Viborg og byudviklingsprojektet Musicon i Roskilde.

Hvem, der vinder, afgøres af, hvem der får flest stemmer. Afstemningen er i gang og løber frem til 17. marts.

Alle kan stemme på deres favoritprojekt her.

Relateret indhold