Klimaklar limproducent arbejder sig grønnere

Limproducenten Dana Lim har som en af de første gennemgået rådgivningsforløbet Klimaklar SMV. Det har ført til en ny miljø- og klimastrategi, CO2-kortlægning samt fastsættelse af et klart defineret mål ifht. CO2-reduktion.
Ved at gå et spadestik dybere har Dana Lim nu fået en ny miljø- og klimastrategi, der danner grundlag for konkrete miljø- og klimamål.
Ved at gå et spadestik dybere har Dana Lim nu fået en ny miljø- og klimastrategi, der danner grundlag for konkrete miljø- og klimamål.

En klimaklar SMV er konkurrencedygtig. Sådan lyder skudsmålet fra Dansk Industri, der står bag projektet Klimaklar SMV. Den danske producent af lim, spartel og fugemasse, Dana Lim, deltog sidste år i projektet, hvilket blev startskuddet til udarbejdelse af en ny miljø- og klimastrategi, CO2-kortlægning samt fastsættelse af et klart defineret mål om 50 % CO2-reduktion på de direkte udledninger frem mod 2030.

Med Klimaklar SMV-projektet får små og mellemstore danske virksomheder en beregning af deres direkte og indirekte CO2-aftryk samt værktøjerne til selv at udføre denne kortlægning fremadrettet. Projektet er et led i målet om at reducere Danmarks CO2-udledninger med 70 % i 2030 og samtidig styrke danske virksomheders vækst- og konkurrenceevne.

– Vi har et ønske om at fokusere på og bidrage endnu mere på klimaområdet, selvom vi endnu ikke møder egentlige krav fra hverken myndigheder eller mærkningsordninger. Vi vil gerne gå forrest, selv tage styringen samt udvikle og realisere tiltag, der gør en reel forskel, siger miljøchef hos Dana Lim Dorthe Christensen.

Skal træffe de rigtige valg

Dana Lim har i mange år haft fokus på bæredygtighed og har tilbudt produkter, der lever op til diverse nordiske miljømærknings- og certificeringsordninger indenfor bæredygtigt byggeri – eksempelvis DGNB, Svanemærket, Emicode og Breeam.

Nu ville man gerne gå et spadestik dybere, og Klimaklar SMV bød på en god mulighed for at tage næste skridt på klimarejsen, men stadig med tøjlerne i hånden.

– Det har været en spændende og udviklende proces, hvor vi har fået endnu større indsigt og viden ift. bæredygtighed, klima og miljø. Begrebet bæredygtighed er jo en ret kompleks størrelse, som kan føre en organisation i rigtig mange forskellige retninger. Det er nok de færreste virksomheder, som har ressourcer til at forfølge alle trends, så det er rigtig vigtigt at træffe nogle valg, siger miljøchefen.

Projektet Klimaklar SMV har bl.a. givet miljøchef Dorthe Christensen og resten af Dana Lim endnu større indsigt og viden om bæredygtighed, klima og miljø.
Projektet Klimaklar SMV har bl.a. givet miljøchef Dorthe Christensen og resten af Dana Lim endnu større indsigt og viden om bæredygtighed, klima og miljø.

Solide data og beregningsmetoder

Dana Lim har brugt den viden og forståelse, virksomheden har opnået gennem projektet, til at formulere en ny miljø- og klimastrategi, der danner grundlag for konkrete miljø- og klimamål.

– Vi har med strategien forsøgt at vælge den vej, der passer mest naturligt til vores virksomhedstype og afgrænse indsatsen til få, relevante fokusområder, der giver mening for vores forretning. For os er det vigtigste, at vi nu er på vej og at vores tiltag bygger på solide data og beregningsmetoder, som bringer os sikkert frem mod vores mål – et skridt ad gangen. Det mener vi, giver den bedste udnyttelse af de interne ressourcer samt det største udbytte for klimaet og miljøet. Så kan ambitioner og fokus vokse henad vejen, udtaler Dorthe Christensen der suppleres af CEO Lars Christensen:

– Lige nu har vi fået cementeret den overordnede, langsigtede plan for Dana Lims grønne omstilling. Vi er i færd med at udvælge og implementere konkrete klimamål i hele organisationen fra udvikling til forsendelse. Samtidig er vi i dialog med vores leverandører af råvarer og emballage om, hvordan vi bedst muligt kan mindske vores CO2-emissioner på den front. Størstedelen af vores CO2-udledning kommer netop derfra, siger Lars Christensen, der fremover årligt vil fremlægge virksomhedens CO2-regnskab og nye reduktionsmål for offentligheden.

Klimaklar SMV er nu afsluttet og afløst af Klimaklar Produktionsvirksomhed. Bag begge initiativer står Dansk Industri med økonomisk støtte fra Industriens Fond.

Relateret indhold