Klima-skat skal i første omgang levere krudt til den økonomiske genopretning

Socialdemokratiet ønsker at bevæge sig i retning af en mere ensartet CO2-afgift på erhvervslivet og fremlagde tidligere mandag første skridt på vejen.
Klimaminister Dan Jørgensen har netop lanceret et nyt udspil til en skat, som skal reducere den danske CO2-udledning. Foto: Ulrik Jantzen.
Klimaminister Dan Jørgensen har netop lanceret et nyt udspil til en skat, som skal reducere den danske CO2-udledning. Foto: Ulrik Jantzen.

Skatteudspillet kort

  • Regeringens udspil til en grøn skattereform skal give en besparelse på 0,5 millioner ton CO2.
  • Den besparelse vil komme i stand som følge af en højere afgift på energi, som vil være fuldt indfaset i 2025.
  • Forud vil virksomhederne, som skal levere besparelserne, få et incitament i form af fradrag på investeringer på 5,3 milliarder kroner.
  • Det fradrag skal implementeres allerede i 2021, så der bliver tid for virksomhederne til at høste gevinsterne inden afgifterne sparker ind.

Byggeriet og bygningsdriften udleder cirka 40 procent af den samlede CO2 i Danmark. Det tal er velkendt for de fleste med aktier eller fingre i branchen.

Men byggeriet fik ikke 40 procent af opmærksomheden på det pressemøde, hvor regeringens nye klimabeskatningsmodel blev lanceret af de to ministre Dan Jørgensen og Morten Bødskov. Langt fra.

En enkelt sætning om tegl, cement, og beton kunne det blive til. Men fokus var især på genopretningen af økonomien efter corona-krisen.

– Vi har hensyn at tage, så produktionen ikke flytter til andre lande. Dansk økonomi er hårdt ramt. Derfor er det (skatteudspillet red.) også en grøn kickstart, som holder hånden under erhvervsliv og arbejdspladser, lød det blandt andet fra Dan Jørgensen.

Der sker noget i 2023

Drømmen fra regeringens støttepartier var ellers, at der skulle indfases en regulær CO2-skat. Men det har Socialdemokratiet ikke i tankerne.

Man vil gerne gå efter at få indført en mere ensartet CO2-beskatning, lød det på pressemødet, men hvornår kunne ministrene ikke komme nærmere ind på.

I stedet blev sløret løftet for et øget fradrag på investeringer i landets virksomheder på 5,3 milliarder kroner. De penge skal gerne fra og med 2021 gå til investeringer i grønnere materiel, lød det blandt andet.

– Sporene er lagt, og vi bevæger os i den retning. Så jeg forventer, at vi inden for få år vil have diskussionen om CO2-beskatning, sagde skatteminister Morten Bødskov og henledte i stedet opmærksomheden på, at virksomhederne får tid til at omstille sig til den grønnere dagsorden, som indtræffer fra 2025.

Der vil dog ikke komme nogen krav om, at de mange penge skal gå til grønne investeringer.

– Der er ikke lagt nogen grøn hætte ned over fradraget. Vi tænker, at når erhvervslivet på sigt kan se afgifterne stige, så er vi overbevist om de også indretter sig på det, erklærede Morten Bødskov.

Den nye hockeystav

Hos regeringen er man altså tilsyneladende blevet ekstra glad for den politiske hockeystav.

Den blev tidligere på året introduceret i forbindelse med regeringens klimaplaner, som et billede på, at der ikke skulle ske så meget lige nu, men senere.

Danmark skal gerne have en mere ensartet CO2-beskatning, med tiden forstås, men ikke lige nu. For i første omgang står der genopretning af økonomien på programmet, og det hensyn lader umiddelbart til at trumfe det grønne.

Derfor er penge til investeringer også afsat i størrelsen 5,3 milliarder kroner, mens det forventede provenu fra afgifterne, som jo altså først træder fuldt i kraft i 2025 udgør 750 millioner kroner.

Den nye model for klimabeskatning forventes at reducere den samlede danske CO2-udledning med 0,5 millioner ton. Til sammenligning udledte Aalborg Portland 2,2 millioner ton CO2 i 2019.

Relateret indhold