Klagenævn annullerer råstofplan: “Det er ude af proportioner”

Miljø- og Fødevareklagenævnet har besluttet at annullere Region Sjællands Råstofplan 2020, og det vil skabe stor usikkerhed i hele industrien, lyder reaktionerne.
Manglen på råstoffer som sand, grus og sten, der i dag hovedsageligt bruges i byggeri og vejanlæg, udgør så stort et problem, at Sjælland forventes at løbe tør inden for få årtier. Foto: Gettyimages.
Manglen på råstoffer som sand, grus og sten, der i dag hovedsageligt bruges i byggeri og vejanlæg, udgør så stort et problem, at Sjælland forventes at løbe tør inden for få årtier. Foto: Gettyimages.

Afgørelsen betyder, at:

  • – Fra og med den 23. juni udgør Råstofplan 2016 plangrundlaget for al råstofindvinding i regionen og tilladelser hertil.
  • – Gravetilladelser meddelt inden den 23. juni 2023 med hjemmel i Råstofplan 2020 er fortsat gældende.
  • – Ansøgninger om gravetilladelse modtaget inden den 23. juni 2023, men hvor der endnu ikke er truffet afgørelse i sagen, skal genbehandles på grundlag af Råstofplan 2016.

I marts 2021 vedtog Regionsrådet i Region Sjælland Råstofplan 2020 med det formål at sætte fokus på en mere bæredygtig råstofforsyning og indvinding og derudover også et større hensyn til berørte borgere.

Så sent som i starten af denne måned meldte regionen ud, at den nuværende plan ikke ville blive revideret, men nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet besluttet at ophæve Region Sjællands Råstofplan 2020 bl.a. på baggrund af to af i alt syv klager, der blev indgivet ved planen vedtagelse for over to år siden.

Desuden søgte planen at fremme hensyn til naturen og borgerne i sine målsætninger og retningslinjer. Der blev dengang indgivet syv klager mod planen. Klager, som har ligget til behandling hos Miljø- og Fødevareklagenævnet i over to år.

Tager beslutning til efterretning

Pia Buch-Madsen, funktionschef for Råstofområdet i Region Sjælland, fortæller, at de resterende klager ikke er blevet behandlet i afgørelsen:

– Vi er overraskede over nævnets beslutning, som vi dog tager til efterretning, siger hun og uddyber:

– Vi er også ærgerlige over, at regionen planmæssigt ikke må rammesætte gode trafikforhold i graveområder. Det mener vi har virket. Samtidig må vi erkende, at vi ikke været grundige nok i vores undersøgelser fra 2016 af to graveområder i Kalundborg ift. Natura 2000 og EU’s habitatdirektiv. Det vil vi selvfølgelig sikre ikke sker fremover.

– Vi mener dog, at afgørelsen om at afvise hele råstofplanen på baggrund af to klager, er ude af proportioner, tilføjer hun.

Skaber stor usikkerhed for industrien

Pia Buch-Madsen er desuden utilfreds med, at nævnet afviser råstofplanen i sin helhed uden at skabe klarhed over sagens øvrige klagepunkter:

– Nævnets to år lange sagsbehandlingstid kombineret med at en række klager forbliver uden afgørelse skaber stor usikkerhed for industrien, borgerne og os som myndighed, siger hun og tilføjer:

– Det vil også gøre det vanskeligt for os at skulle udarbejde en ny råstofplan, når der er områder, som ikke er blevet afklaret. Jeg håber derfor på, at vi gennem en konstruktiv dialog med Miljø- og Fødevareklagenævnet kan finde en løsning, hvor vi kan fortsætte med Råstofplan 2020 tilrettet med nævnets afgørelse.

Ikke et urimelig krav at stille

Ifølge Region Sjælland er en af årsagerne til, at nævnet afviser råstofplanen, at regionen i Råstofplan 2020 har betinget sig, at gravetilladelser først har kunnet gives, når relevante myndigheder havde sagt ja til, at vejforholdene til og fra grusgrave var i orden.

Men det er ifølge Miljø-og Fødevareklagenævnet ikke et ‘sagligt hensyn’, at Region Sjælland i sine gravetilladelser har indsat disse betingelser. Og det ærgrer formanden for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland, Bruno Jerup:

– En af vores væsentligste ambitioner med Råstofplan 2020 var både at sikre en bæredygtig råstofindvinding, samtidig med at der blev taget mere og større hensyn til de borgere, der berøres af råstofindvinding. Derfor har vi bl.a. gerne ville sikre os, at adgangsforholdene til og fra grusgravene var i orden og til mindst mulig gene for naboerne. Det synes jeg faktisk ikke er et urimelig krav at stille.

På baggrund af afgørelsen vil regionen igangsætte en proces, der involverer regionens udvalg og politikere med henblik på at klarlægge de næste skridt. Herudover vil der også blive indledt en dialog med Miljø- og Fødevareklagenævnet for at afklare årsagerne til annulleringen og diskutere mulighederne for at afhjælpe situationen.

Relateret indhold