Hovedpine, svimmelhed, kvalme, træthed, slimhindeirritation, røde øjne, allergiske reaktioner og koncentrationsbesvær. Symptomerne er ligeså mange som årsagerne, når Teknologisk Institut bliver kontaktet angående mistanke om dårligt indeklima. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Nadja Lyng er en af de indeklimaspecialister, som ofte får henvendelserne, og mængden af henvendelser bekymrer hende.
– Når vi foretager målinger af luftkvaliteten kan vi ofte se både allergifremkaldende, hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer i indeluften. Selvom stofferne typisk er i lave koncentrationer, så ved vi fra Sundhedsstyrelsen, at langtidspåvirkningerne af nogle af stofferne kan udgøre en risiko for mennesker, siger Nadja Lyng.
Et af de områder, hvor Nadja Lyng gerne ser, at der sker yderligere tiltag, er i forhold til lovgivning og anbefalinger.
– Selv om der ifølge arbejdstilsynet skal undgås unødig eksponering, så eksisterer der ikke egentlige grænseværdier eller anbefalede grænseværdier for for eksempel kontormedarbejdere og skoleelever som derfor har risiko for unødigt at blive udsat for dårlig luftkvalitet og skadelige stoffer, siger Nadja Lyng.
Nadja Lyng håber, at det stigende fokus på et sundt indeklima snart vil smitte af på lovgivningen og er glad for, at det efterhånden er alment kendt, at indeklimaet har stor betydning for vores velbefindende.
– Vi oplever heldigvis en stigende efterspørgsel på dokumentation af nybyggeri hvor fokus er på et sundt indeklima, og hvor bygherre faktisk er opmærksom på byggematerialernes afgivelse af skadelige stoffer ved valg af materialer, siger Nadja Lyng Ved at vælge materialer med Indeklimamærket kan begrænse byggematerialernes påvirkning, skriver Teknologisk Institut i pressemeddelelsen.