Kæmpeprojekt centralt i Herning passerer milepæl

Lokalplan og udbud for helt ny bydel i Herning godkendt af Økonomi- og Erhvervsudvalget i Herning Kommune.
Sygehuset i Herning lukker inden for de næste år, når aktiviteterne rykker ud på Gødstrup Sygehus. Det giver plads til en ny bydel i Herning. Pressebillede.
Sygehuset i Herning lukker inden for de næste år, når aktiviteterne rykker ud på Gødstrup Sygehus. Det giver plads til en ny bydel i Herning. Pressebillede.

Et omfattende byomdannelsesprojekt midt i Herning rykker nu tættere på startsnoren.

Økonomi- og Erhvervsudvalget har sagt ja til den første lokalplan for det, der kaldes sygehusgrunden. Der er tale om en såkaldt rammelokalplan, som omfatter lidt mere end halvdelen af den kæmpestore grund, hvor Regionshospitalet Herning i dag breder sig.

Rammelokalplanen danner grundlag for et stort udbud. Betingelserne for udbuddet blev ligeledes godkendt af økonomi- og erhvervsudvalget.

– Der er tale om en enestående mulighed for at byudvikle en central og historisk del af Herning. Vi ønsker at skabe et område, som har interesse for ikke bare vores nuværende borgere, men også tilflyttere, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

Baggrunden er, at Region Midtjylland i løbet af 2020 flytter sine sygehus-aktiviteter fra det centrale Herning til det kommende supersygehus i Gødstrup lige uden for Herning. Dermed sættes en hel bydel, centralt i Herning, i spil.

Herning Kommune købte i 2017 hele området af Region Midtjylland. Målet er at skabe en helt ny bydel med boliger, byliv, grønne gader og byrum blot et par hundrede meter fra centrum af Herning. Bydelen har fået navnet Herning+.

Historisk del ønskes bevaret

Området på vej i udbud ligger mod nord på det store areal. Her findes i dag blandt andet den nuværende akutmodtagelse, en boligblok, der hører til det nuværende sygehus, og den ældste og historiske del af sygehuset, som Herning Kommune ønsker bevaret.

– I betingelserne for udbuddet lægger vi vægt på, at der er god, arkitektonisk sammenhæng mellem det kommende nybyggeri og den ældste del af sygehuset, som jo skal bevares, siger Marius Reese, planchef ved Herning Kommune.

Der er i alt cirka 60.000 kvadratmeter byggeret på det område, som nu er på vej i udbud. Tanken er, at arealet i fremtiden skal huse både boliger, liberalt erhverv, enkelte småbutikker og en dagligvareforretning.

Et omfattende forarbejde ligger til grund for planerne om Herning+. Plusset i Herning+ henviser både til, at to nye gadeforløb centralt i det store område vil danne et stort plus, som kommer til at udgøre et centralt, nyt byrum for hele det nye kvarter. Og at den nye bydel vil tilføre Herning noget helt nyt og attraktivt.

Overtagelsen af sygehusgrunden er Herning Kommunes hidtil største satsning på byomdannelse.

I betingelserne for udbuddet lægger vi vægt på, at der er god, arkitektonisk sammenhæng mellem det kommende nybyggeri og den ældste del af sygehuset, som jo skal bevares.

Relateret indhold