Kæmpe CO2-reduktion med nye ovenlys

Hvis gamle ovenlys i plast blev udskiftet, ville erhvervslivet og staten generelt opleve store energibesparelser.
Christian Bech, adm. direktør i Vitral, på en nyrenoveret tagflade. Foto: Vitral.
Christian Bech, adm. direktør i Vitral, på en nyrenoveret tagflade. Foto: Vitral.

Ovenlys i form af akryl-kupler blev installeret i hundredtusindvis på fladtagsbyggerierne i 60’erne, 70’erne og 80’erne. Design- og funktionsmæssigt har de overlevet sig selv, og derudover repræsenterer de et stort energispild.

Hos ovenlysproducenten Vitral undrer man sig over, hvorfor energirenoveringen af de mange fladtagsbyggerier ikke har taget mere fart, end tilfældet er.

– I nybyggeriet fokuserer vi alle benhårdt på besparelser i CO2 og driftsøkonomi, men når det kommer til det eksisterende byggeri, kniber det for mange at tag konsekvensen og få sat energirenoveringen i gang, udtaler Vitrals adm. direktør Christian Bech og fortsætter:

– Det er som om, at mange driftsherrer ikke indser det enorme økonomiske og miljømæssige udbytte, der er ved at foretage en investering i energioptimering. Det håber vi, at vi kan hjælpe dem med ved at lave et simpelt regnestykke med helt nye tal baseret på et nyt bæredygtigt ovenlys.

“Uansvarligt at lade stå til”

I 2013 foretog “Videncenter for energibesparelser i bygninger” beregninger for, hvor mange kWh, der kan spares på et år ved at udskifte et traditionelt akryl-kuppel ovenlys med en U-værdi på typisk 5 W/m2 K, med et lavenergi ovenlys med en U-værdi på 1,2 W/m2 K. Besparelsen blev dengang målt til 310 kWh/m2. I dag kan der spares endnu mere.

– Vi har fået foretaget nogle nye beregninger, som dokumenterer, at besparelserne ved udskiftning af de gamle ovenlys nu er så store, at det ikke alene er sund fornuft at udskifte de gamle akryl-kuppel ovenlys. Det er både miljømæssigt og økonomisk uansvarligt bare at lade stå til. Med et tiårigt perspektiv taler vi om energibesparelser i milliardklassen på nationalt plan, siger Christian Bech.

Beregnet af DTI

Vitral har netop lanceret en opgraderet version af ovenlysvinduet SkyVision, som har fået beregnet sin U-værdi til 0,65 W/m2 K. Altså næsten en halvering af U-værdien i forhold til Videncentrets test.

De nye beregninger er foretaget af DTI og viser, at der årligt kan spares 357 kWh pr. m2 med Vitrals nye lavenergi ovenlys. Udregner man reduktionen i CO2, svarer det til 877 kg CO2 årligt. På 10 år vil man således have sparet miljøet for 8,7 tons CO2, lyder regnestykket fra Vitral.

– Ambitionen for opgraderingen af SkyVision ovenlys-serien har været at skabe et produkt, hvis energibesparende egenskaber skulle stå lysende klart for enhver, udtaler Christian Bech.

Nationalt perspektiv

– Hvis man overfører besparelsen til nationalt plan og tænker på, hvor mange skoler, institutioner og erhvervsbyggerier, der har installeret utidssvarende ovenlys på flade eller let skrående tage, så er potentialet for besparelserne ved en energirenovering svimlende, konkluderer Christian Bech og fortsætter:

– De nye bæredygtige produkter ligger klar. Så nu er det op til politikerne, de offentlige og private bygherrer og de driftsansvarlige, at tage ansvar og for alvor få øjnene op for den kæmpemæssige miljøgevinst og det enorme økonomiske potentiale, der er ved denne relativt enkle og hurtige form for energirenovering.

Relateret indhold