Italiensk kunstværk giver kant til nordjysk kontorhus

På hjørnet af Nyhavnsgade og Musikkens Plads i Aalborg åbner kontorhuset Kant senere på året, men allerede nu er der lagt sidste hånd på et blomstrende vægmaleri i det store centrale trapperum.
Efter research med hjælp fra naturvejleder Esben Buch og landskabsarkitekt Karen Luise Winther Høgsbro har Agostino Iacurci valgt et motiv med planter, der findes i nærområdet.
Efter research med hjælp fra naturvejleder Esben Buch og landskabsarkitekt Karen Luise Winther Høgsbro har Agostino Iacurci valgt et motiv med planter, der findes i nærområdet.

Der bliver arbejdet på højtryk for at få de nye lokaler i kontorhuset Kant klar til de kommende lejere.

I de seneste uger er der særligt blevet arbejdet på et nyt vægkunstværk på, der er mere end 20 meter højt og fem meter bredt – og kan ses fra alle bygningens seks etager.

A. Enggaard, Moe og C.F. Møller Architects står bag kontorhuset.

– Ønsket har været, at kunstværket bliver det bærende i rummet kun suppleret af en skulpturel ståltrappe, der fører en helt op i Sky Lounge på øverste etage. Fra trappen og reposerne vil man kunne opleve kunstværket i mindre bidder og helt tæt på, fortæller Søren Tortzen, der er afdelingsleder C.F. Møller Architects.

Han suppleres af bygherre og totalentreprenør, A. Enggaard:

– Kunst er et vigtigt element for os, når vi udvikler bydele, og det gælder både i og på bygninger og i byrum. I den forbindelse allierer vi os med dygtige og kreative mennesker, og det er altid fantastisk at se, hvordan deres visioner og evner kan bidrage til at gøre nye bydele, byrum og bygninger mere levende og attraktive, siger afdelingschef i A. Enggaard Anton Hessellund.

Få defineret ‘det kreative rum’

Planlægningen af kunstværket startede i sommeren 2021 i samarbejde med Lars Bonde, som er indehaver af Væg Contemporary Art Gallery i Aalborg.

Han fortæller, at udfordringen blandt andet har været at skabe et værk, som kan opleves fra forskellige vinkler og perspektiver – og som tilfører en dimension til et stilrent rum:

– Det er altid godt, når man specifikt indtænker kunsten fra start. Det er desværre ikke altid tilfældet. I udgangspunktet er mulighederne jo legio (utallige, red). Lysinstallation, keramisk relief, maleri etc. Det handler om at få defineret ‘det kreative rum’. Hvilken energi skal rummet have?

Motiv med seks planter

Manden bag kunstværket er italieneren Agostino Iacurci.

Han er blandt andet kendt for at udforske ‘havemaleri’ – et tilbagevendende tema i vægdekorationer i romersk interiør.

Ofte skaber han idealiserede grafiske udtryk, der kan minde om ornamentik. I Aalborg har han taget afsæt i den beplantning, som er i området omkring Kant-bygningen og åudløbet videre op i Karolinelund, og valgt et motiv med seks planter: Hamp hjortetrøst, kattehale, gul iris, eng nellikerod, gul frøstjerne og hulkravet kodriver.

Navnet på værket i kontorhuset er ‘The Garden of Aalabur’ og referer til Limfjordens betydning for byens historik og med brug af Aalborgs oprindelige navn fra de første mønter, som blev slået tilbage i 1035 (Alabu – Aalabur). Navnet er kommet af áll, der er en form for smal strøm eller sejlrende.

Relateret indhold