Ingeniørernes indtjening er eksploderet på 10 år

Omsætningen for byggeri er hos medlemmerne af Foreningen af Rådgivende Ingeniører på ti år steget med 86 %. Årsagen skal findes i et stigende behov for viden i byggeriet, som rådgiverne sikrer, lyder det fra forsker.
Totalentreprenører, bygherrer og arkitekter ser ofte en fordel i at uddelegere projekter til de rådgivende ingeniører. Foto: Gettyimages.
Totalentreprenører, bygherrer og arkitekter ser ofte en fordel i at uddelegere projekter til de rådgivende ingeniører. Foto: Gettyimages.

Der er historisk godt gang i byggeriet, og det kan mærkes hos medlemmerne af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der er gået fra en indtjening på 3 mia. kroner i 2012 til 5,6 mia. kroner i 2021, viser tal fra FRI.

– De senere år har været nogle af de allertravleste, og det stopper ikke her. Ordrebogen bugner, og vi forventer at give os i kast med mange nye byggeprojekter i nær fremtid, siger Flemming Hagen, direktør hos Klaus Nielsen, der har oplevet en stigning i bruttofortjenesten på 80 % de seneste ti år.

Rådgivere blåstempler byggeprocessen

Ifølge forsker i ingeniøridentitet ved VIA University College, Anders Buch, skal årsagen findes i et stigende behov for at sikre store initiativer i samfundet med viden:

– Det er dyrt at lave fejl i byggebranchen som i resten af samfundet, og rådgiverne er med til at blåstemple byggeprocessen og sikre, at den bliver succesfuld. Derfor ser totalentreprenører, bygherrer og arkitekter en fordel i at uddelegere projekter til de rådgivende ingeniører, der har erfaring og rutine i at holde styr på byggeprocesser, siger han.

Fremgang i ordrer og medarbejdere

Den seneste konjunkturmåling fra FRI viser, at de rådgivende ingeniører forventer både fremgang i antallet af ordrer og medarbejdere i første del af 2022. Forventningerne til vækst er gødet af den politiske aftale fra 2020 om grøn renovering af almene boliger såvel som de mange udskudte byggeprojekter i forbindelse med coronaens indtog og det løftede anlægsloft i 2021.

– Modsat mange virksomheder i vores branche har corona-krisen på ingen måde nedsat aktivitetsniveauet hos os. Vi kom rigtig godt gennem 2021, og vi har fået en utrolig god start på 2022. Samtidig er det positivt at konstatere, at ordrebogen for resten af året ser rigtig fin ud, siger Flemming Hagen fra Klaus Nielsen.

Relateret indhold