Ingeniører og arkitekter går sammen om udbudskodeks

De to brancheorganisationer kommer nu med en række anbefalinger, der skal sikre en mere fair og effektiv tilrettelæggelse af udbud i fremtiden.
Fra venstre: Henrik Winther, Henrik Garver, Katja Viltoft, Lars Storr-Hansen. Foto: FRI.
Fra venstre: Henrik Winther, Henrik Garver, Katja Viltoft, Lars Storr-Hansen. Foto: FRI.

I dag presses tilbudsgivere ofte, når de deltager i udbud og konkurrencer; de skal levere omfangsrige og detaljerede oplæg, som er dyre at udarbejde, og som presser virksomhederne økonomisk, hvis det ikke lykkes at vinde. Samtidig kan vinderne have brugt så mange ressourcer i udbudsrunden og konkurrencen, at gevinsten ved at få opgaven bliver minimeret.

Sådan lyder det fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI og Danske Arkitektvirksomheder, der sammen har udarbejdet et kodeks for netop at skal dæmme op for faktorer, der bevirker, at aftalevilkårene i byggesager risikerer at ende til alle parters ulempe.

– Arkitekter og ingeniører oplever ofte, at omkostningerne ved at afgive et tilbud eller deltage i en konkurrence er voldsomt store, og det paradoksale er, at det ikke skaber værdi for bygherren. Det er spild af ressourcer. Det er ikke bæredygtigt. Vi skal i stedet skabe positive forandringer i det bebyggede miljø til glæde for samfundet. Det vil det nye kodeks medvirke til, siger Katja Viltoft, formand for Danske Arkitektvirksomheder.

En holdsport

Ifølge det nye kodeks bør bygherrer og bygherrerådgivere fremover sikre, at der er en rimelig balance mellem, hvad de forlanger ift. opgavens størrelse og honoraret. Dette bør gælde for både projektkonkurrencer, totalrådgiverkonkurrencer og almindelige udbud, fortæller Henrik Winther, formand for Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI:

– FRI og Danske Arkitektvirksomheder står sammen om at skabe bedre og mere tidssvarende rammer for udbud og konkurrencer. Det vil være til glæde for bygherren, rådgiverne og hele samfundet. Byggeri er en holdsport. Det handler om tillid og samarbejde. Derfor skal vi væk fra de snærende kontrakter fyldt med mistillid, som kun skaber unødige ekstra omkostninger.

Anbefalingerne

Kodekset omfatter bl.a. disse anbefalinger:

– Tilrettelæg udbud og konkurrencer med respekt for tilbudsgivernes ressourceforbrug.

– Tildel kontrakter under 500.000 kroner direkte uden fordyrende udbud.

– Udnyt udbudslovens muligheder for direkte tildeling af opgaver under EU’s tærskelværdier.

– Undgå fravigelser fra ABR- og AB-dokumenterne, da det kan flytte ansvaret for risici over på tilbudsgiverne og medføre manglende genkendelighed. Hvilket i sidste ende øger omkostningerne.

– Ved rammeaftaler skal den oplyste kontraktværdi være realistisk.

– Udnyt adgangen i udbudsloven til at bede om referencer der er ældre end tre år af hensyn til konkurrencen – så flere kan få mulighed for at byde på opgaverne.

Relateret indhold