Ingen løndumping i Københavns Kommune

Kommunens byggechef og overborgmesteren afviser, at stort udbud af institutionsbyggerier kan føre til løndumping i arkitektbranchen.
Der arbejdes med åbne bøger, som betyder, at de ansatte hos arkitekterne arbejder til en på forhånd fastsat timepris, som vi kan se ligger inden for normalområdet for rådgivertimer, siger Rasmus Brandt Lassen fra Københavns Kommune. Foto: Colourbox.
Der arbejdes med åbne bøger, som betyder, at de ansatte hos arkitekterne arbejder til en på forhånd fastsat timepris, som vi kan se ligger inden for normalområdet for rådgivertimer, siger Rasmus Brandt Lassen fra Københavns Kommune. Foto: Colourbox.

Peter Toftsø, der er formand for Arkitekter og Designere, har i et brev til overborgmester Frank Jensen i Københavns Kommune advaret mod, at kommunens udbud over en periode over fire år af cirka 40 daginstitutioner til en samlet pris i størrelsesordenen 2,3 milliarder kroner, kan føre til løndumping i arkitektbranchen.

Fagforbundet udtrykker skepsis i forhold til, at der bliver sat en urealistisk lav standard på især lønområdet, og Peter Toftsø henviser til, at forbundet i efteråret offentliggjorde en undersøgelse, der viste, at cirka 40 procent af de adspurgte bachelorer ikke får løn for deres arbejde i arkitektvirksomhederne. Halvdelen af besvarelserne viste, at timelønnen er lavere end 62,50 kroner.

Åbne bøger

Byggechef Rasmus Brandt Lassen fra Københavns Kommune siger til Dagens Byggeri, at kommunens strategiske partnerskaber er omfattet af samme klausuler og kontrol, som alle andre indkøb:

– Dertil kommer, at der arbejdes med åbne bøger, som betyder, at de ansatte hos arkitekterne arbejder til en på forhånd fastsat timepris, som vi kan se ligger inden for normalområdet for rådgivertimer, siger han.

Direkte adspurgt, om det er muligt at sikre sig mod løndumping fra eksempelvis gratis arbejdende bachelorer, svarer Rasmus Brandt Lassen:

– Det synes jeg, du skal spørge arkitektbranchen om. Jeg kan sige noget om, hvad vi som bygherre stiller af krav for at sikre os bedst muligt mod social dumping i vores byggerier. Det er i sidste ende tegnestuerne, der har en opgave at løfte, siger byggechefen videre.

Historisk betinget

Han understreger, at Københavns Kommune som bygherre har ansvar for, at der ikke opstilles urimelige rammebetingelser omkring kommunens byggerier, der stimulerer løndumping:

– Det mener jeg ikke, at vi gør, og vi skal selvfølgelig kontrollere, at tingene er i orden. Københavns Kommunes byggerier er omfattet af samme arbejdsklausuler og kontrol, siger Rasmus Brandt Lassen, der understreger, at det nævnte rammeudbud er en historisk betinget prognose, der er betinget af politikernes beslutninger om, hvor meget der skal bygges i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger.

Arbejdsklausul

I et brev til Peter Toftsø skriver overborgmester Frank Jensen blandt andet, at Københavns Kommune har et stort ansvar for at forebygge løndumping i arkitektbranchen og alle andre brancher, hvor kommunen indkøber ydelser:

– Det er baggrunden for, at Borgerrepræsentationen i 2014 vedtog en arbejdsklausul, der stiller krav om, at ansatte hos kommunens leverandører og underleverandører som minimum har de løn- og arbejdsvilkår, der svarer til den gældende overenskomst på området. Med henblik på at sikre overholdelse af arbejdsklausulen har Københavns Kommune indgået aftale med et eksternt indsatsteam hos Bureau Veritas, der laver stikprøvekontrol af de indgåede leverandøraftaler. Herunder af de byggeprojekter, der gennemføres i de strategiske partnerskaber, skriver overborgmesteren.

Fast procent-sats

Han slår desuden fast, at rådgivere på byggeprojekter i de strategiske partnerskaber aflønnes med de på forhånd tilbudte timepriser, som ligger inden for normalområdet, ligesom der arbejdes med en fast procent-sats for intern teknisk rådgivning:

– Der arbejdes endvidere med åbne bøger i partnerskaberne, hvilket giver kommunen endnu bedre muligheder for løbende at overvåge, at der sker overholdelse af arbejdsklausulen. Københavns Kommune har således et meget stærkt fokus på ordnede løn- og arbejdsvilkår hos de virksomheder, der udfører opgaver for kommunen, slutter Frank Jensen.

… vi skal selvfølgelig kontrollere, at tingene er i orden. Københavns Kommunes byggerier er omfattet af samme arbejdsklausuler og kontrol.

Relateret indhold