I 2016 gik Byplanprisen til Aalborg Kommune for den flotte og gennemførte realisering af projekterne på havnefronten. Bag prisen står Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. Nu er det ved at være tid til at indstille kandidaterne til 2017-udgaven af prisen.
– Der er fart på udviklingen og vi har mere end nogensinde brug for at sætte fokus på god planlægning, der kan inspirere og skabe debat om, hvordan vi skal udvikle vores byer og landskaber. Med 22 år på bagen og en parade af flotte vindere over årene har Byplanprisen vist, at den netop kan skabe opmærksomhed, siger direktør Jesper Pagh, Akademisk Arkitektforening, i en pressemeddelelse.
Skaber stolthed
Nøglekriterier ved vurderingen af de planer, der indstilles til Byplanprisen er faglig udvikling og nytænkning, der kan inspirere og være et eksempel for andre.
– Vi oplever, at den hæder og omtale, der følger med Byplanprisen skaber stolthed og sætter fokus på de kvaliteter som vinderen har arbejdet med at fremme i sin planlægning. Dermed bidrager prisen til at udvikle og bane vejen for god planlægning. Jeg opfordrer alle til at overveje om de kender en værdig og inspirerende kandidat til årets Byplanpris, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium
Byplanprisen blev indstiftet ved Dansk Byplanlaboratoriums 75 års jubilæum i 1996. Den første vinder af prisen var Aarhus Kommune, der vandt prisen for blotlægning af åen.
Hvem kan indstille?
Motiverede forslag kan indsendes af enten den planmyndigheden selv eller af foreninger, organisationer og privatpersoner. Byplanprisen, som uddeles ved det årlige Byplanmøde i oktober, kan tildeles kommuner, regioner, statslige myndigheder, organisationer mv.
Der nomineres tre kandidater til Byplanprisen. Udvælgelsen af kandidater og endelig vinder af Byplanprisen foretages af en jury med fem medlemmer, der er udpeget af Dansk Byplanlaboratorium, Akademisk Arkitektforening og Foreningen af Byplanlæggere.