Indfør kloakinspektion i tilstandsrapporten

Sektionskonsulent Mikael Mortensen, Kloaksektionen under Dansk Byggeri.Foto: Nicky Bonne.
Sektionskonsulent Mikael Mortensen, Kloaksektionen under Dansk Byggeri.Foto: Nicky Bonne.

Selvom julen nærmer sig, er det ikke nisserne, der rumsterer under huset. Det gør rotterne derimod, for de har optimale levevilkår i dårligt vedligeholdte kloakker. Blandt andet derfor kan det være nyttigt for en huskøber at vide, hvordan det står til med rørene under det hus, man overvejer at købe.

Med en tv-inspektion af kloakkerne kan man hurtigt få et godt overblik over kloakkens tilstand, og på den måde kan man gøre en hushandel mindre kompliceret. Derfor var det også med stor glæde, at jeg forleden blev bekendt med, at Danske Boligadvokater råder til, at boligens kloakforhold tjekkes ved hushandel.

Fast del af rapport

Det kan sikre den kommende boligejer mod oversvømmelser i kælderen samt massive og potentielt dyre vandskader, der kan være en konsekvens af nedslidte og dårlige kloaksystemer.

I den kontekst er en tv-inspektion af kloakken, der kun koster et par tusinde kroner, næsten ikke værd at tale om. En inspektion af ledningerne bør derfor være en integreret del af tilstandsrapporten ved en hushandel. Det mener Kloaksektionen under Dansk Byggeri, og det er ikke blevet mindre aktuelt i de seneste år, hvor Danmark har oplevet voldsomme skybrud. Tværtimod.

En sund vedligeholdelse og løbende renovering af kloakken koster det samme, uanset om det bliver gjort før eller efter en ødelæggende vandskade. Derfor må det naturlige første skridt ved en bolighandel være, at kloakken ses efter i sømmene. Den opgave skal naturligvis udføres af en autoriseret kloakmestervirksomhed, som er tilsluttet en certificeret kontrolordning for tv-inspektion.

Skidt fra kanel

Kloakmestrenes tv-Inspektion er en kontrolordning, der netop er målrettet inspektion af mindre kloakledninger – typisk stikledningerne på private grunde – og som dermed er omfattet af det autoriserede område.

På den måde sikrer husejerne og forsikringsselskaberne sig, at inspektionen udføres af en erfaren kloakmester eller rørlægger, som kan skelne skidt fra kanel. Skidtet reparerer vi, og kanelen drysser vi på risengrøden til husnissen, så julestemningen trygt kan brede sig i de danske hjem uden frygt for oversvømmelse og vandskader.

Relateret indhold