40 % af de små og mellemstore virksomheder (SMV) i byggeriet har ikke planer om at blive mere innovative, og 35 % anser ikke gevinsten ved digitalisering som nævneværdig.
Læs også: Effektivt vedligehold kan reducere miljøpåvirkning med 70 pct.
Det viser en ny analyse fra Industriens Fond, Realdania og ConTech Lab. Den manglende interesse skyldes primært mangel på ressourcer, eller at arbejdet ikke anses som relevant – og det skal der ændres på, mener Ole Berard, digitaliseringschef i ConTech Lab:
– Med digitalisering kan man frigive tid og ressourcer til andre opgaver, og foruden de interne gevinster for den enkelte virksomhed, kommer digitalisering også branchen som helhed til gode.
Læs også: Under 4 kg CO2: Samles om nyt cirkulært og biogent byggesystem
Han fortsætter:
– Hvis vi arbejder struktureret og ensartet med data og digitale værktøjer på tværs af byggeriets værdikæde, kan vi opbygge et effektivt samarbejde med færre fejl og mere gennemsigtighed, og derigennem trykke speederen i bund på både produktivitet og bæredygtighed.
Lovkrav rammer alle
Desuden betyder lovkrav, at bl.a. ESG-rapportering bliver virkelighed for alle aktører i byggebranchen – uanset størrelse.
Læs også: Bygherreforeningen: Sådan bliver 2024
– Derfor er det ikke godt nok, når 57 % af de små håndværksvirksomheder næsten eller slet ikke arbejder med bæredygtighed, siger Ole Berard.
Ønsker hjælp og rådgivning
Tallene tyder dog også, at 62 % af SMV-segmentet ønsker hjælp og rådgivning til innovation.
– Det er positivt, at de små og mellemstore virksomheder, som ikke allerede arbejder med digitalisering og innovation, beder om hjælp. ConTech Lab er allerede begyndt at arbejde målrettet med at udvikle og udbrede den rigtige rådgivning til dette segment. Tallene viser os, at vi skal skalere dette arbejde endnu mere i de næste år, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.