IDA: Corona kan ikke holde headhunterne væk

På trods af corona er flere end hver anden privatansatte ingeniør i det forgangne år blevet kontaktet af en headhunter eller en anden virksomhed med et tilbud om at skifte job.
Morten Thiessen er er formand for Ansattes Råd (AR) i Ingeniørforeningen IDA der arbejder med medlemmernes løn-, ansættelses-, pensions- og arbejdsmiljøforhold. Pressefoto.
Morten Thiessen er er formand for Ansattes Råd (AR) i Ingeniørforeningen IDA der arbejder med medlemmernes løn-, ansættelses-, pensions- og arbejdsmiljøforhold. Pressefoto.

I et år, hvor corona-pandemien har påvirket adskillige brancher og skabt usikkerhed om fremtiden, har headhunterne alligevel haft travlt med at forsøge at rekruttere højtuddannede indenfor teknologi, it og naturvidenskab.

I en ny undersøgelse blandt knap 18.000 privatansatte ingeniører, scient.er og it-specialister svarer næsten 57 procent, at de er blevet prikket på skulderen af en headhunter eller en virksomhed med opfordring til at skifte job indenfor det seneste år.

Det er især indenfor it- og telekommunikation og bygge- og anlægssektoren, at der er rift om kompetencerne. Knap 7 ud af 10 medlemmer, der arbejder i it- og telebranchen er blevet kontaktet af en headhunter eller forsøgt rekrutteret af en anden virksomhed. For bygge- og anlægsingeniørerne er 64 procent forsøgt headhuntet.

Manglen på it-specialister er ikke kommet over natten. Den er velbeskrevet, og den har vi kendt til i efterhånden mange år, og mange virksomheder mangler trods et år med corona-krise fortsat højtuddannede vidensarbejdere med indsigt i it. Byggeriet kører også for fuldt tryk, så det er heller ikke overraskende, at man er på jagt efter dygtige folk i den sektor.

Jeg har forståelse for virksomhedernes behov for at hyre erfarne medarbejdere, men jeg vil også opfordre dem til at tage ansvar for at klæde de kommende generationer af ingeniører, scient.er og it-specialister på. For det er paradoksalt, at samtidig med at man plukker hinandens medarbejdere, så har vi en gruppe dimittender, der må gå ledige i en længere periode, inden de lander deres første job. Det er dem, der fylder i ledighedsstatistikken, og dem vi for alvor bekymrer os for i denne uforudsigelige tid. Dem kunne flere virksomheder godt fokusere mere på, når de rekrutterer. Ja, de har naturligvis ikke erfaringen endnu, men til gengæld har de den nyeste viden, og virksomhederne kan selv være med til at forme dem.

18 procent af IDAs privatansatte medlemmer skiftede job i det forgangne år – enten inden for den samme virksomhed eller til en anden virksomhed.

Relateret indhold