Hvad medfører bygherrens konkurs?

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Går bygherren konkurs, inddrages hans aktiver i konkursboets aktivmasse med henblik på salg, hvorefter salgsprovenuet fordeles til kreditorerne. Det er hele hovedformålet med konkursbehandlingen.

Når en sådan situation indtræder, vil entreprenørens driftsmateriel – i form af maskiner, værktøj m.v. – sædvanligvis være opmagasineret på byggepladsen klar til morgendagens arbejde. Og da dette materiel tilhører entreprenøren, skal det naturligvis udleveres til ham af kurator, hvis entrepriseaftalen i øvrigt ikke videreføres af konkursboet.

Før kurator udleverer materiel til de ofte mange utålmodige entreprenører, skal han være helt sikker på, at entreprenøren er rette ejer af det udleverede materiel. Kan entreprenøren på overbevisende måde dokumentere sin ejendomsret – evt. nøje udpege de aktuelle maskiner på byggepladsen – kan kurator straks – og uden en formel anmeldelse i boet – udlevere maskinerne.

Registrer materiel

Kan entreprenøren omvendt ikke identificere materiel m.v. på byggepladsen, må spørgsmålet om rette ejer behandles under fordringsprøvelsen og i yderste konsekvens afgøres af skifteretten. Noget, som både er tidskrævende og fordyrende, idet materiel i så fald ikke kan afhentes og indsættes på et nyt projekt.

For netop at sikre, at entreprenøren hurtigt kan identificere sit materiel på byggepladsen, anbefales det derfor, at materiel altid udstyres med stelnummer, logo eller andet let identificerbar mærke, og at materiel registreres på en liste udarbejdet for hvert projekt.

Det anbefales videre, at småværktøj – som ikke lader sig registrere – gennemgående opbevares på afmærkede områder, evt. i aflåste ejermærkede containere, så det samlet kan identificeres. Nøgleordene her er altså identifikation og dokumentation.

Konsekvenser

Den entreprenør, som ikke kan identificere sit materiel på byggepladsen, risikerer, at en udlevering tager uforholdsmæssigt lang tid – og i alleryderste konsekvens risikerer han alene at stå tilbage med en simpel konkursfordring mod boet, hvis hans materiel uforvarende er sammenblandet med bygherrens (nu konkursboets) og derfor ikke lader sig adskille og identificere.

Relateret indhold