I denne uge kom en undersøgelse ud, der viste at 186.000 unge under 30 år hverken er i job eller under uddannelse. Det svarer til hver sjette unge dansker. Gad vide, hvad de laver, eller hvad de lever af – eftersom de hverken får løn eller SU. Uanset hvad, er det ikke klædeligt. Vi skal hurtigst muligt have dem op af sofaen og i gang.
De kunne eksempelvis få en erhvervsuddannelse. Her bliver de med garanti ikke arbejdsløse de næste mange år. Danmark kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fire år og 70.000 i 2025. Derudover vil de som eksempelvis smed, vvs’er eller industriteknikker tilegne sig universielle kompetencer, som kan bruges overalt i verden. Indenfor landets grænser vil de komme ind på et arbejdsmarked, hvor de kan vælge og vrage – efterspørgslen vil være langt større end udbuddet mange år frem.
Bliv selvstændig
Med en erhvervsuddannelse vil de også tilegne sig kompetencer, som gør dem i stand til at starte som selvstændige. De kan også læse videre til ingeniør – eller de kan videreuddanne sig til maskinmester og tjene syv mio. kr. ekstra over et arbejdsliv.
En erhvervsuddannelse er på mange måder begyndelsen på en spændende karrierevej.
De unge kunne også overveje en universitetsuddannelse. Det er også ganske fint, men kun hvis de vælger de rigtige.
Engang var det særlig fint at komme på universitetet. Det var forbeholdt eliten og nogle få heldige. Det image har hængt ved og derfor tror mange i dag, at hvis bare man får en lang universitetsuddannelse, så venter der et spændende job.
Ledige akademikere
Virkeligheden er bare, at den gennemsnitlige ledighed ligger på 30 procent blandt akademikere med et eksamensbevis, der er op til år gammelt. 19 procent af dem der blev færdige i maj sidste år, var ledige i maj i år. Hertil kunne man spørge, hvor mange, der så får job som er relevante og tilfredsstillende i forhold til det fag, de har læst i fem år på universitetet.
Der er mange gode uddannelser på universitetet – også med lav arbejdsløshed. Eksempelvis er ledigheden blandt nyuddannende læger på 2 procent. Men når 28 procent af en ungdomsårgang bliver akademikere kan arbejdsmarkedet simpelthen ikke opsuge det – og da slet ikke i relevante uddannelser. I stedet skulle flere unge kaste et blik mere mod erhvervsuddannelserne. Her kan de også få noget at leve af, når de bliver rigtig voksne og er færdige med bare at rende rundt og udvise potentiale.