Husk indeklimaet når skoler renoveres

Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Pressefoto.
Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Pressefoto.

En ny rapport fra DTU viser, at luften i mere end halvdelen af de danske klasselokaler er så dårlig, at det går udover elevernes koncentration.

I 60 procent af klasserne er der målt værdier for indeklimaet, som ligger over grænsen for CO2-koncentration. Da den samme undersøgelse blev gennemført i 2009, lå 56 procent af klasselokalerne over grænsen.

Siden 2009 har kommunerne investeret 18 milliarder kr. i at renovere skoler og bygge nye bygninger.

Mangler prioritering

I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, finder vi det meget bekymrende, at de milliardstore investeringer, som især kommunerne har foretaget, ikke har haft nogen effekt.

Når indeklimaet på landets skoler ikke er forbedret på trods af, at der er brugt milliarder af kroner på at bygge nye eller renovere, er der meget der tyder på, at kommunerne ikke prioriterer indeklima tilstrækkeligt højt. Det er dybt problematisk især nu, hvor den ny folkeskolereform der lægger op til styrket læring, mere motion og bedre trivsel for eleverne generelt, faktisk sætter den rigtige retning for en moderne Folkeskole.

Husk indeklima

Mange af de gode hensigter kan blive tabt, hvis rammerne ikke er de rigtige. Hvad dårligt indeklima koster i tabt indlæring hos landets børn og unge kan man ikke sætte økonomi på, men i et samfund, hvor vi skal leve af vores viden er det en dårlig investering ikke at have et godt og sundt indeklima, der fremmer indlæring.

Vi opfordrer kommunerne til at indtænke indeklima, herunder ventilation, både ved nybyggeri, og når skoler skal renoveres.

Relateret indhold