Den har efterhånden strukket sig over nogle år, sagen om de afskallede mursten. Afskalling og misfarving førte til et længere retsligt tovtrækkeri med Egernsund Tegl på den ene side og omkring 250 husejere på den anden. Nu ser det imidlertid ud til, at tovtrækkeriet får en ende. I hvert fald skriver Ingeniøren i dag, at der lægges op til et forlig i sagen.
Hele tvisten har cirklet omkring, hvem der har ansvaret for de afskallede og misfarvede mursten af typen Heimdal. Egernsund Tegl har igennem hele forløbet holdt på, at det har været i selve udførelsen af murerarbejdet – og især mørtlen – problemet har ligget. 132 husejere har allerede indgået forlig med teglproducen efter en model udarbejdet i samarbejde med Dansk Byggeri, men den model afviste advokaten for 110 af husejerne. Argumentet var, at man med den forligsmodel afskrev sig retten til at klage over eventuelle nye skader på facaden – efter udbedringen er foretaget.
Lander på benene
Nu er advokaten, Lars Brandt, imidlertid klar til at anbefale sine klienter et nyt forlig, som er strikket sammen med Egernsund Tegl.
– Den primære forskel mellem den forligsmodel, som Egernsund og Dansk Byggeri havde lavet, og den nye er, at behovet for udbedringer i denne forligsmodel bliver fastlagt af en uvildig sagkyndig, siger Lars Brandt til Ingeniøren. Det oplyses i den sammenhæng, at parterne også er blevet enige om en syns- og skønsmand til at vurdere de resterende sager.
Lars Brandt mener, det efter forholdene er den bedst mulige løsning.
– Det er da ikke en optimal løsning, men tiden har modnet sig, og vi er nu enige om en nogenlunde fornuftig løsning, hvor alle lander på benene, siger han til Ingeniøren.
Direktør Bjarne Sjørring fra Egernsund Tegl lader også til at være tilfreds med forligsløsningen.
– Med det positive samarbejde, vi har haft forligsgruppen, er vi på vej til at gøre det, som man troede var umuligt, muligt. Den giver os gode forudsætninger for at få mindelige løsninger i alle sagerne. Men der er et godt stykke vej endnu, og vi vil stadig mene, at det er en succes selv om vi kun skulle få afsluttet 90 eller 100 sager, fortæller han til Ingeniøren.