Hospitalerne sparer millioner på energiforbruget

Siden 2009 har reduktioner i vand, el og varme i regionerne medført besparelser på 60 mio. kr. viser en opgørelse fra NIRAS over regionernes energiforbrug. Dette skyldes omfattende renoveringsarbejde og ESCO projekter.
Hospitalerne i Danmark - som her i Odense - har samlet skruet ned for energiforbruget, så der fra 2009 til 2013 blev sparet i alt 60 millioner kroner. Foto: Colourbox.
Hospitalerne i Danmark - som her i Odense - har samlet skruet ned for energiforbruget, så der fra 2009 til 2013 blev sparet i alt 60 millioner kroner. Foto: Colourbox.

I perioden 2009 til 2013 har regionernes sygehuse reduceret vandforbruget med omkring 14 pct., varmeforbruget med 5,6 pct. og elforbruget med 1,3 pct. Dette er sket samtidig med, at aktiviteten på sygehusene er steget med 16 pct., skriver REGIO Danske Regioners Analysemagasin.

Besparelserne i forbruget skønnes i perioden 2009-2013 at have sparet hospitalerne for 60 mio. kroner – 29 mio. kroner er sparet på varme, 21 mio. kroner på vand og 10 mio. kroner på el. Det fremgår af REGIO, hvor tallene er udarbejdet af NIRAS i et samarbejde med regionerne.

De Tekniske afdelinger på hospitalerne har ansvaret for energiforbruget og ser til stadighed på, om der er mulighed for energibesparelser.

Sektionsleder Flemmig Madsen Hospitalsenheden Vest

Økonomiske tiltag

Baseret på det Grønne Regnskab i Region Midtjylland for 2013 samt erfaringsudveksling vurderer Flemming Madsen Sektionsleder, Teknisk afdeling på Hospitalsenheden Vest Region Midtjylland, hvad reduceringerne i energiforbruget kan skyldes.

– De Tekniske afdelinger på hospitalerne har ansvaret for energiforbruget og ser til stadighed på, om der er mulighed for energibesparelser. Man vil mange gange ved nedslidning af tekniske anlæg og udstyr sikre ved genanskaffelse af nyt, at energiforbruget er lavere, skriver Flemming Madsen.

Renoveringer af ventilationsanlæggene har medført besparelser på varmeforbrug og elforbrug, da installeringen af nye effektive ventilationsmotorer og behovstyrede ventilationsprincipper nedbringer begge. Det fortæller Flemming Madsen, der samtidig påpeger, at overgangen fra varmeproduktion ved store kedelanlæg til fjernvarme ofte bevirker en reduktion i vandforbruget.

Renoveringer

– Der er en del hospitaler og regioner, som gennem de seneste år har igangsat omfattende renoveringsopgaver på bygninger og på tekniske anlæg enten i ESCO-projekter eller selv stået for energiforbedringerne, der finansieres ved låneoptag, siger Flemming Madsen.

Yderligere påpeges det, at mindre hospitaler er nedlagt eller har ændret funktion. Dette har medført en nedbringelse af antal sengepladser med mindre energiforbrug til følge, samt at indlæggelsen af patienter sker på færre men større enheder.

– Fremadrettet vil udfordringerne med at holde styr på elforbruget være, at der installeres flere CT og MR scannere mv. til undersøgelser af patienter, hvor der er stort kølebehov. Der kommer flere patienter til ambulante behandlinger i lokaler med højt elforbrug, slutter Flemming Madsen.

Relateret indhold