Hvad er egentlig den mest miljømæssigt bæredygtige ventilationsløsning? Det har to bygningsingeniør-studerende på DTU – Danmarks Tekniske Universitet – undersøgt i deres bachelorprojekt.
Inspirationen kom fra Boligselskabet Sjælland, som havde brug for både nye vinduer og ventilation. Selskabet var stødt på det strategisk utætte Ventilationsvindue fra Horn Group og ville gerne vide mere om løsningens miljøpåvirkning.
– Vi kan begge godt lide at arbejde med bæredygtige løsninger. Så da vi hørte om Ventilationsvinduet hos boligselskabet, syntes vi, at det var en fed idé, erindrer Amanda Flysta.
Sammen med sin medstuderende Anna Kristina Schjerbeck udførte hun derfor en grundig livscyklus-analyse af to ventilationssystemer: Ventilationsvinduer kombineret med mekaniske aftræk i køkken og bad holdt op mod et mekanisk, balanceret ventilationsanlæg.
Analysen afdækkede blandt andet de to systemers aftryk på global opvarmning, forgiftning af drikkevand, forbrug af knappe ressourcer og flere påvirkninger i det enkelte systems levetid.
Lang levetid uden service
Ventilationsvinduet vandt på point. Særligt i renoveringsprojekter, fordi de ikke i sig selv kræver energi i driften og har en forventet levetid på 40 år uden udskiftninger.
Det mekaniske ventilationsanlæg forventes kun at holde 13,3 år på trods af løbende service og skift af filter.
– Driften er afgørende i opgørelsen, hvor vi blandt andet ser på energikilden. Strøm til ventilationsanlæg kan ikke i dag komme fra 100 procent grøn energi, og de mekaniske løsningers delelementer må forventes at gå i stykker i deres levetid, siger Anna Kristina Schjerbeck.
Amanda Flysta og Anna Kristina Schjerbeck er nu i gang med at tage kandidatuddannelsen til bygningsingeniør på DTU. I deres studiejob hos det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt A/S har de holdt kontakten med Horn Group, fordi de nu er i gang med at indarbejde den mest bæredygtige ventilationsløsning i renoveringen af et lægehus.