Høringssvar til Københavns Kommuneplan

Næstformand Hans-Bo Hyldig, Byggesocietetet.
Næstformand Hans-Bo Hyldig, Byggesocietetet.

Den offentlige høringsproces for Københavns Kommuneplan er netop afsluttet. Byggesocietetet har gennemgået forslaget og de bagvedliggende analyser og er i det store hele tilfreds med forslaget. Men der er selvfølgelig også områder, vi har afgivet bemærkninger til.

Først og fremmest er vi glade for, at Københavns Kommune har lyttet til branchen. Det ser vi f.eks. indenfor boligstørrelser og p-normer, hvor forslaget lægger op til lidt mere fleksibilitet end tidligere.

Vi mener godt, man kan diskutere minimumsstørrelsen på 50 kvadratmeter, men som udgangspunkt er vi glade for forslagene vedrørende boligstørrelser. Det er positivt, at 50 procent af et etageareal kan disponeres frit. Det vil gøre det lettere at bygge mindre boliger og bidrage til den blandede by. Samtidig er det positivt, at parkerings-normer nu gøres afhængige af formålet med byggeriet og stedet.

Et centralt element i Byggesocietetets høringssvar er fleksibilitet, og jeg ser gerne, at man løfter blikket lidt. Man kan hurtigt ende med et lidt ufleksibelt layout, når man skal efterleve krav til bilparkering, overdækket cykelparkering, depotplads, grønne områder osv. De skal jo være der, men vi opfordrer blot til, at man løfter blikket lidt og tager de omkringliggende områder i betragtning, når man stiller krav til de enkelte områder. Ofte er der parkering eller grønne områder lige i nærheden. Det giver sammenhæng i byen.

Husk infrastrukturen

Tilsvarende gælder Rækkefølgeplanen, hvor vi også opfordrer til fleksibilitet.

Der skal bygges virkelig mange boliger i København de kommende år. Og der opfordrer vi til, at Københavns Kommune også giver lov til, at der kan bygges lidt mindre men hurtigere projekter, som ikke lige fremgår af rækkefølgeplanen.

Samtidig er det væsentligt, at vi husker at udvikle infrastrukturen sideløbende med de store projekter. De mange nye københavnere vil bevæge sig rundt i byen, ud af byen og ind i byen. Det kræver en ordentlig infrastruktur.

Fleksibel udnyttelse

Sidst men ikke mindst opfordrer Byggesocietetet til, at København er fleksibel i forhold til erhverv. Erhverv i dag er ikke, hvad det var for 30 år siden, og vi har svært ved at forudsige, hvad det er om 15 år.

Derfor opfordrer vi til, at man f.eks. benytter tomme lokaler – det kunne være beboerlokaler i boligområder eller tomme detailhandelsbutikker – til erhverv. Hvorfor kan den lille startupvirksomhed ikke arbejde lidt i beboerlokalet, hvis det alligevel står tomt i dagtimerne?

Se hele Byggesocietetets høringssvar.

Relateret indhold