For godt en måned siden var det slut for det Holbæk-baserede firma Daurehøj Erhvervsbyg.
En konkurs ramte virksomheden, og mere end 90 medarbejdere måtte trods en fyldt ordrebog og en sund egenkapital finde nye græsgange. Men nu rejser virksomheden sig af asken. I Kabi Aps har tidligere ejer af Daurehøj Erhvervsbyg Birger Daurehøj sat sig i direktørstolen, Lone Sejersen er blevet bestyrelsesformand, som hun også var det Daurehøj Erhvervsbyg, mens ejeren er Birger Daurehøjs samlever Karina Pedersen.
For den nette sum af 665.075 kroner har Kabi overtaget 31 af det konkursramte selskabs tidligere ansatte samt en del af de arbejdsopgaver, virksomheden havde i porteføljen. Og det er normal praksis, understreger advokat Henrik Steen Jensen, der er kurator i boet efter Daurehøj Erhvervsbyg.
– En byggesag har tre parter: Bygherre, garantiselskab og endelig entreprenøren, som i dette tilfælde er Daurehøj Erhvervsbyg. Alle tre parter er nu blevet enige om, at et salg til Kabi var den bedste løsning for at begrænse tabet ved konkursen. Og det ligner meget fremgangsmåden i de mere end 50 entreprenørkonkurser, jeg har arbejdet på, siger han.
Ny bank
Kurator uddyder, at Kabi Aps har skiftet pengeinstitut.
Hvilket vil han ikke afsløre, men det er til dels takket være opbakning herfra, at man har fået mulighed for at køre videre. Desuden krævede det en startkapital, som den nye ejer har lagt.
– Karina Pedersen er kommet med nogle penge, og med den opbakning pengeinstituttet har vist, har bygherre og garantiselskab stolet på, at Kabi formår at løfte opgaven. Derfor er vi nået videre, siger Henrik Steen Jensen.
Bestyrelsesformand Lone Sejersen har ingen kommentarer til konkursen, til salget af aktiver fra det konkursramte Daurehøj Erhvervsbyg end sige til fremtiden for Kabi Aps. Hun henviser i stedet til direktør Birger Daurehøj, som Dagens Byggeri desværre ikke har fået fat på.
Ingen karantæne for at være dårlig
Trods manglende kommentarer fra ledelsen i KABI Aps, er der ingen grund til at formode ugler i mosen. Det forklarer professor i konkursret ved Aarhus Universitet Kim Sommer.
– I udgangspunktet er det ikke dubiøst. Man har valgt en selskabskonstruktioner og skal derfor huske at skelne mellem personen og selskabet. Desuden kan der være reson i at sælge til de tidligere ejere. De ved, hvad de køber og er ofte i stand til at tilbyde en højere pris, siger han og afviser, at en enkelt konkurs skulle give karantæne. Heller ikke med udeståender over 200 millioner kroner.
– Man får kun konkurskarantæne på grund af groft uforsvarlig forretningsførrelse – ikke fordi man eventuelt er dårlig til at drive forretning, forklarer han.
Som Dagens Byggeri skrev i sidste uge, er der fundet en løsning på det igangværende byggeri af Orienten – Nordhavns første almene boligbyggeri – som Daurehøj havde entreprisen på. Her har JCN Bolig overtaget hovedentreprisen for Boligselskabet Domea København.