Danmark er nået langt med genanvendelse af byggeaffald, der udgør omkring en tredjedel af den samlede affaldsmængde. Størstedelen af byggeaffaldet knuses for blandt andet at blive brugt til vejfyld, mens kun en mindre del genbruges direkte som byggevarer.
En ny rapport fra SBi – ‘Genbrug af byggevarer’ – beskriver hindringerne for direkte genbrug af byggevarer.
Det gælder eksempelvis uklarheder i både den nationale og europæiske lovgivning, ustabil forsyning af bestemte typer byggeaffald, manglende viden på tværs af brancher og manglende økonomiske incitamenter.
Rapporten peger også på nogle mulige tiltag, som kan fremme direkte genbrug af byggevarer.
Konflikt mellem ønsker og mål
Rapporten peger blandt andet på, at der for nogle virksomheder er en konflikt mellem kommunernes ønske om at sikre nok brandbart materiale til deres forbrændingsanlæg og de langsigtede mål om at fremme genanvendelse.
Det tilsvarende gælder for eksempelvis mursten til direkte genbrug, hvor det umiddelbart er nemmest blot at nedknuse materialet til anden nyttiggørelse – som vejfyld, hvor det erstatter råmaterialer.
SBi konkluderer blandt andet, at der er et generelt behov for at sikre virksomheder mulighed for direkte genbrug eller genanvendelse til produktion af nyt materiale frem for eksempelvis afbrænding til energiudnyttelse eller nedknusning og anden nyttiggørelse.
Hvad med kvaliteten?
Det er også en udfordring, at kvaliteten af affald ikke altid er kendt, og at der dermed ikke er sikkerhed for at materialer til genanvendelse er rene.
– Kvaliteten af rest- og affaldsprodukter er meget vigtigt i forhold til genbrug og genanvendelse. Det er vigtigt at sikre, at materialerne er rene, da det forhindrer utilsigtet spredning af forureninger. Det er en barriere, at der ikke er fokus på at undgå sammenblanding af affald fra forskellige kilder. Særligt bør store affaldsmængder fra en kilde ikke blandes med flere små kilder, forklares det i rapporten.
Rest eller ressource
Der peges også på mulighederne for genanvendelse på tværs af brancher. Restprodukter og affald fra den ene branche betragtes måske som en ressource i en anden branche.
– Manglende viden om andre branchers behov kan dermed udgøre en barriere for genanvendelse af restprodukter. Den store udfordring ved dette er at sikre udbredelse og information om allerede kendte løsninger og symbioser. Restaffald fra andre brancher der omdannes til nye materialer kan være en god forretning, som tilmed giver mulighed for markedsføring som ekstra miljørigtigt, lyder det i rapporten.
Nedrivninger
Der peges desuden på, at manglende planlægning af nedrivninger kan være en barriere mod genbrug og genanvendelse:
– Tidsplaner i byggeriet er ofte under stort pres og derfor er det let at fravælge tid til kortlægning af en eksisterende bygning som skal nedrives. Det er dog en vigtig forudsætning for at nedrivningen kan planlægges med genbrug og genanvendelse for øje. En meget stram tidsplan for nedrivning kan derfor betyde, at en selektiv nedrivning fravælges.
Her peges på muligheden for at stilles lovkrav om kortlægning af bygninger inden nedrivning. Det kan sikre, at de materialer, som er egnede til direkte genbrug, nedrives selektivt.